Garšīgi, veselīgi, bez konservantiem

Rožaini, tumšsarkani, zaļi, dzelteni, rudens rēnās saules rūpīgi sildīti, ābelēs vēl briest sulīgie augļi. Dažā dārzā ābelēm no ražas smaguma zari nolīkuši līdz zemei, citviet pat nolūzuši. Arī skrīverieša Ilgvara Rimšas dārzā šogad ābolu raža padevusies īpaši liela, tāpēc veselīgu sulu bez konservantiem var sagādāt visai ziemai.
Gadsimtu veca
Skrīverietim Ilgvaram Rimšam pie privātmājas ir liels ābeļdārzs, un šogad ābeļu zari augļu pilni. Ik gadu skrīverietis sagādā ābolu sulas krājumus ziemai. “Šogad raža tik bagātīga, ka ābolus nav, kur likt — nevar ne apēst, ne pārstrādāt,” atzīst saimnieks un rāda suluspiedi, kas novietota pie mājas. Šīs ierīces vēsture esot ļoti sena. “Suluspiede mūsmājās bijusi, kopš vien atceros, tā piederēja jau manam vectēvam,” saka sirmais vīrs un ļauj minēt, kādam nolūkam tā kalpojusi pirmsākumos. Aplūkojot iekārtu, ne prātā nenāk, ka tā ir vairāk kā gadsimtu veca kazeīna spiede, nedaudz pārveidota un jau daudzus gadus kalpo kā suluspiede.
Saldākā — Burtnieku ziemas
Lai ābolus varētu ievietot spiedē, Ilgvara kungs uzmeistarojis aparātu, ar ko augļus sasmalcināt. Tas aprīkots ar elektromotoru — tvertnē ieber ābolus, ierīci ieslēdz un augļus samaļ. Sasmalcināto masu liek rupja auduma maisos un ievieto spiedē. Dzintarzeltaina straumīte plūst kannā, ko pēc tam pasterizē un pilda burkās vai pudelēs. “Ja ir liela saldētava, sulu var pildīt plastmasas pudelēs un sasaldēt, tad saglabājas vairāk vitamīnu,” stāsta saimnieks. “Saldākā sula ir Burtnieku ziemas šķirnei, nevis Cukuriņa, tie arī nav tik sulīgi.” Nogaršojot saimnieka spiesto Burtnieku ziemas, Telliesaare un “Tērbatas rožu kokteili, jāatzīst, ka arī šī sula ir salda.
Bez ķīmiskām piedevām
Ja mājās nav savas suluspiedes, palasot laikrakstus, interneta portālus, var atrast sludinājumus, kuros piedāvā pakalpojumu — izspiest sulu. Sludinājumos norādītas dažādas cenas, vidēji no 10 līdz 20 santīmiem par litru izspiestās sulas. Kaimiņu reģionos, piemēram, Bauskā, šo pakalpojumu piedāvā par 15 santīmiem litrā, Ogres reģionā no12 līdz 20. Vismazāk par sulas spiešanu jāmaksā Cēsu un Limbažu pusē — pat no 9 līdz 10 santīmu litrā. Augstākā cena — 20 santīmu par litru — ir Jelgavā. Dažviet samaksu nosaka nevis par izspiesto sulu, bet gan par ābolu daudzumu. Aizkraukles pusē par viena ābolu maisa pārvēršanu sulā jāmaksā Ls 1,25, bet Lielvārdē par šādu pašu pakalpojumu — Ls 3. Izmaksām jāpieskaita arī transports, ar ko augļus nogādāt spiestuvē, tomēr tēriņi tik un tā ir krietni mazāki nekā sulu iegādājoties veikalā. Turklāt pašu dārzā audzētu ābolu sula nevienā veikalā nav nopērkama.
Fakts.
Pētījums liecina, ka Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ir salīdzinoši neliels sulu patēriņš uz vienu iedzīvotāju — 9,7 litri.
Interesanti.
Zinātniski pierādīts, ka, ik dienu apēdot pa ābolam, var novērst saslimšanu ar krūts vēzi. Āboliem piemīt pretiekaisuma un pretalerģiska ietekme. Tie aizkavē arī novecošanās procesus. Āboli stimulē matu augšanu. Ābolus izmanto pat skaistumkopšanā — no tiem var gatavot sejas maskas.
Āboli satur pektīnvielas, šķiedrvielas, organiskās skābes un minerālvielas. Lai uzņemtu šķiedrvielas, āboli, kas audzēti pašu dārzā, jāēd ar mizu. C vitamīnu visvairāk satur Antonovkas šķirnes āboli, no vasaras āboliem — Baltie dzidrie.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra