Staburags.lv ARHĪVS

Ķirbjus baro ar… pienu

Ināra Sudare

2009. gada 27. oktobris 00:01

48
Ķirbjus baro ar… pienu

“Maxima Latvija” organizētajam ķirbju konkursam tika saņemti 64 pieteikumi —  divi arī  no Aizkraukles reģiona.  Lai gan pieteiktās oranžās ogas neiekļuva finālistu skaitā, tomēr to izmēri ir vērā ņemami.

Īpaši garšīgi — medus ķirbji
Skrīverietes Zentas Sālzemnieces pieteiktā ķirbja apkārtmērs ir 175 centimetri. Šis dārzenis vienmēr bijis viņas dārziņā. Šogad izauguši 14 ķirbju. Milzeni knapi var pacelt, tāpēc arī nolēmusi piedalīties konkursā. Tas audzis komposta kaudzē, un nekāds īpašs mēslojums tam nav ticis.
Zentas kundze ķirbjus pārsvarā marinē, izmantojot  citronskābi, — tad tie ir maigāki. Ļoti gardi iznāk, ja klāt pieliek cidonijas. Savukārt mazbērni iecienījuši ķirbju sulu — labākai garšai tā tiek sajaukta ar citām sulām, piemēram, ar ābolu.  Zentas kundze stāsta, ka sēklas no Rīgas  šogad viņai atvedusi vedekla. Īpaši garšīgi esot medus ķirbji, taču tie neaugot pārāk lieli —  to svars ir apmēram 3 — 4 kilogrami.

Mizā zīmē ainavu
Par pieciem centimetriem apkārtmērā mazāks ir otrs konkursa “dalībnieks” — daudzesietes Rutas Jankovskas dārzā izaugušais ķirbis. Arī viņa, tāpat kā Zentas kundze, konkursam pieteikusies pirmo reizi.  Viņa savu milzeni arī  nosvērusi — tas svēris 41 kilogramu. Ar ķirbju audzēšanu pati gan nodarbojas tikai otro gadu, taču viņai ir no kā gūt pieredzi — viņas māte, kura dzīvo Birzgalē, ir ķirbju audzēšanas fane. Kādus tik eksperimentus viņa ar tiem ir veikusi! Piemēram, viņa ķirbjus “baro” ar ... pienu! Tad tie iznākot garšīgāki. To izdarīt ir ļoti vienkārši — izurbina ķirbī caurumiņu un ieliek tur salmiņa vienu galu, bet otru — piena bļodiņā. Pa nakti trauciņš tukšs.  Kad mazbērni bija mazāki, māte ķirbjos ieskrambāja visu vārdus vai arī uzzīmēja kādu ainavu. Ķirbim skrambas sadzija, un augot izveidojās ļoti skaisti uzraksti un zīmējumi.

Sēklas nēsā pie miesas
Rutas kundze savulaik lasījusi, ka  pašu audzētu ķirbju sēklas, ja tās pavasarī pāris dienu nēsā pie miesas, uztver visu informāciju par cilvēka kaitēm. Kad sēkliņu iestāda, izaug ķirbis, kurā ir tieši tās vielas, kas nepieciešamas cilvēka veselībai. Pavasarī viņa tā arī izdarījusi, pēc tam sēkliņas iesējusi. Taču ķirbji no tām nav padevušies lieli. Toties milzenis izaudzis pats pēc sava prāta — ne  īpaši stādīts, ne lolots, vienkārši kāda sēkliņa nejauši iekļuvusi komposta kaudzē.  Rutas kundze smej: gandrīz kā ar cilvēkbērnu  — nereti apčubinātie un pārlieku sargātie bērniņi slimo un nīkuļo, bet savā vaļā augušie ir stipri un veselīgi.
Daudzesietes dārzā šogad izauga ap 30 ķirbju — nu viņa ar tiem var padalīties arī ar māti, jo Birzgalē šogad tādi paknapi padevušies.
Rutas kundze uzskata, ka ķirbim vajadzētu būt katras ģimenes ēdienkartē, jo tie derīgi visādām vainām. Viņa lasījusi, ka vērtīgākā ķirbim ir tieši miziņa.     

Fakts.
* “Maxima Latvija” ir noskaidrojusi šīgada lielāko ķirbi —  tas pārspējis visu iepriekšējo gadu rekordus. Ķirbis sver 124 kilogramus, tā apkārtmērs — 246 centimetri. Lielā oga augusi Rēzeknes novada Lūznavas pagasta Veczosnā saimnieces Aleksandras Krūmiņas uzraudzībā.
* Pērn čempiona titulu ieguva Jānis Kalvāns no Rīgas rajona Piņķiem ar ķirbi, kura apkārtmērs bija 2 metri un 14 centimetru, bet svars — 61,05 kilogrami.