Staburags.lv ARHĪVS

‘Casablanka’ nogaršota

Imants Kaziļuns

2012. gada 29. novembris 08:36

969
‘Casablanka’ nogaršota

Skrīveru zemkopības zinātniskajā institūtā ar zirņu degustāciju noslēdzās divus gadus ilgušais šķirnes pārbaudes laiks, lai to pilntiesīgi varētu pievienot Latvijā audzējamo šķirņu katalogam. 

Pētniece Agrita Švarta stāsta, ka šogad institūta laukā zirņi esot auguši ļoti labi, jo bija mitrs un ne pārāk karsts. Pērn līdztekus daudziem zinātniskajiem darbiem aizsākta kādas zirņu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšana, lai to iekļautu Latvijas augu šķirņu katalogā. Kopā ar divām katalogā jau iekļautajām — sārtziedu pelēko zirņu šķirne ‘Bruno’ un baltziedu zaļo zirņu šķirni ‘Zaiga’ — audzēja jauno — baltziedu šķirni ‘Casablanka’. Ja pēc ekspertu atzinuma tai visi parametri neatpaliks no paraugšķirnēm, to iekļaus katalogā. Interesanti, ka šķirnēm ‘Bruno’ un ‘Casablanka’ ir izveidotas reducētas lapas, kuras līdzīgi pirkstiem saķeras ar blakusaugu un tādēļ nav nepieciešams balstaugs. No pelēko zirņu šķirnēm Latvijā ‘Bruno’ ir vienīgā ar šādu īpašību. Jaunajai šķirnei bijusi laba raža, uzziedējusi vienmērīgi, un pākstis arī nogatavojušās vienlaikus.
Noteikta kārtība, metodika ir, arī zirņus degustējot. Vispirms tie jāvāra nesālītā ūdenī. Neilgi pirms vārīšanas beigām, kad gatavība ir 80%,  pievieno 1% sāls. Vārot mīk­stiem jāpaliek vismaz 95% no kopējā zirņu daudzuma.
No trim degustētajām šķirnēm eksperti par garšīgāko atzina ‘Zaigu’ — no 9 iespējamajām ballēm saņemot 7,4. ‘Casablanka’ novērtēta ar 7,2, ‘Bruno’ — ar 6,4 ballēm.