Staburags.lv ARHĪVS

Vīns labs slāpju remdētājs

Vīns labs slāpju remdētājs

Maija un Dainis Smilkšziedi iekopuši skaistu vīnogulāju dārzu. Tas nomainījis kartupeļu vagas, kurām abiem mājas saimniekiem krietnos gados vairs nav dukas.


Atnākot uz “Asniem” no Rīgas, vairāk kā gadu Dainis racis un dedzinājis vecā ābeļdārza paliekas, celmus, krūmus, stumbrus, un tagad katrs ciemiņš var priecāties par gludi nopļauto līdzeno mauriņu, turpat simts no jauna iestādītajiem ķiršiem, ap četrdesmit vīnogulājiem, zemeņu dobēm, avenājiem.
Vīnogu audzē šogad tikai viena vīnogu šķirne ‘Zilga’ esot devusi ražu, bet pārējām kaitējis sals. Vien pa retam ķekaram ‘Gunai’ un ‘Supagai’. Esošās šķirnes saimnieki ar laiku gribētu nomainīt ar garšīgākām, salizturīgākām. Bet šīgada raža maza vien pašu vainas dēļ, jo vēlējušies eksperimentēt un stādus pirms ziemas nepieseguši. Dainis saka: tā dabā iekārtots — kas garšīgāks un skaistāks, tas arī trauslāks. Vaicāts, vai vīnogulāju dārzs nav par mazu, saimnieks teic, ka par biznesu to nevar nosaukt un pašu vajadzībām pat esot par lielu. Vīns vasarā labi noderot slāpju remdēšanai, to atšķaidot ar ūdeni.
“Asnos” kartupeļus vairs neaudzē Vīnogas un ķirši prasa mazāk darba, jo abiem saimniekiem jau pāri septiņdesmit. Ķiršus nolasa paziņas, kuri ražas laikā ierodas pat no tālām Latvijas vietām. Ar vīnogulājiem vairāk darba pavasarī, kad jāizgriež liekie zari, jāmiglo. Arī jāmēslo vīnogas maz, jo lielākais darbs paveikts pirmajā gadā, dārzu ierīkojot. Tad metru dziļajās bedrēs salikts viss nepieciešamais — komposts, melnzeme, pelni. Kopš tā laika pagājuši seši gadi. Saimnieki mācījušies no savām kļūdām, konsultējušies ar speciālistiem. Pabijuši arī Sabiles vīna kalnā, un pēc tā apskates agrāko pamatīgi saaugušo stādu vietā tagad aug vien pusotra metra gari. Tos vieglāk apkopt un ogas novākt. Ogu gatavošanās laikā katrs ķekars jāatbrīvo no lapām, lai no saules gaismas rastos pēc iespējas vairāk cukura.