Staburags.lv ARHĪVS

Vēlas veselīgāku ēdienu

Vēlas veselīgāku ēdienu

No nākamā mācību gada skolu kafejnīcās plāno aizliegt pārdot un izmantot neveselīgu pārtiku — frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi — līdzīgi kā pirms dažiem gadiem no skolu ēstuvēm "padzina" pārsaldinātos dzērienus un čipsus. Ko par to domā skolēni, vecāki, skolotāji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji?

Paredzēts, ka jaunie Ministru kabineta noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. Noteikumi būs saistoši visu klašu skolēniem. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kuri saņem brīv­pusdienas, noteikts šāds aizliegto ēdienu saraksts un uzturvērtību normas. 
Veselības ministrijas izstrādātajos noteikumos vēlas paredzēt uztura normas. Proti, kāda ir uztura vērtība — cik daudz kaloriju, taukvielu, olbaltumvielu, ogļhidrātu jābūt. Noteikumos arī būs noteikts, kādus ēdienus skolēniem nevarēs celt  galdā. Tās varētu būt desas, frī kartupeļi, kečups, majonēze.
Jauno noteikumu nepieciešamību pamato ar to, ka saskaņā ar pētījumiem piektajai daļai Latvijas pirmklasnieku ir liekais svars, bet desmitajai daļai — nepietiekams svars. Andris,
divu bērnu tēvs no Aizkraukles
— Kad beidzot Latvijā problēmas risinās pēc būtības, nevis tikai, lai atskaitītos, cik ierēdņi “ražīgi” strādājuši un kādus “progresīvus” lēmumus pieņēmuši? Liekā svara galvenais iemesls ir mazkustīgs dzīvesveids, nevis apēstās pārtikas daudzums. Ar to parasti lieko svaru sāk skaidrot katrs dietologs un vārdos it kā atzīst arī ministrijas ierēdņi. Kāpēc, vaimanājot par resnajiem bērniem, nav bijis neviena priekšlikuma, kā palielināt bērnu fizisko aktivitāti? Labākais risinājums —  sporta nozīmes pārskatīšana skolās. Tas nav priekšmets, kurā bērniem kaut kas obligāti jāiemāca, tas ir veids, kā bērnus mudināt veselīgāk dzīvot. Pirms pieciem gadiem, kad skolās aizliedza limonādes un našķus, pārtikas ražotāji teica, ka tas nav īstais cēlonis liekajam svaram un šis liegums neko nedos, kļūs tikai sliktāk. Tagad praksē ir pierādījies, ka viņiem bija taisnība. Turpināsim iesākto —  aizliegt un ierobežot, bet nemeklēsim cēloņus pēc būtības un necentīsimies tos novērst. Vai tas ir gudri? Andris
mācās Aizkrauklē
— Ja godīgi, izvēlos nevis veselīgu, bet lētāku pārtiku. Dažreiz pietiek ar salātiem vai smalkmaizīti. Ja ir vairāk naudas, aizeju uz ēdnīcu. Protams, nenoliedzu, ēdu arī čipsus un frī kartupeļus, bet  tas noteikti nav ikdienas ēdiens. Es gan domāju, ka šādi noteikumi neko nemainīs. Ja skolēns gribēs, aizies uz jebkuru kafejnīcu un nopirks frī kartupeļus ar kečupu.

Linda Rošāne
kafejnīcas “Citrus” vadītāja
Jaunjelgavas vidusskolā
— Mēs jau tagad šos produktus sākumskolas bērniem nepiedāvājam. Šādu lēmumu pirms kāda laika pieņēma skolas padomes sēdē, un mēs to pildām. Arī kā māte atbalstu šādu noteikumu pieņemšanu. Bērniem ir jāēd veselīga pārtika. Diemžēl problēma ir ēšanas kultūra, tāpat kā audzināšana, tā sākas mājās, un, ja bērns ir pieradis ēst sardeles ar kečupu, tad arī skolā viņš prasa to pašu. Lai bērni izvēlētos veselīgāku ēdienu, pat nedaudz esam paaugstinājuši frī kartupeļu cenu. Piemēram, vārīto kartupeļu porcija maksā 30 santīmu, bet frī —  80 santīmu. Arī tas daļēji ir risinājums. Protams, jāņem vērā, ka frī gatavošana ir daudz dārgāka, nepieciešama speciāla eļļa, un process ir ilgāks. Tomēr nav nemaz nav tik daudz bērnu, kuri izvēlas šādus produktus. Liela daļa bērnu labprāt ēd makaronus un kartupeļu biezeni, pieprasīti ir arī svaigo dārzeņu salāti.

Juhans Mats,
a. s. “Rīgas miesnieks” valdes priekšsēdētājs
 — Svītrot kādu produktu no bērnu ēdienkartes ir vienkāršs, bet ne pilnībā pārdomāts solis. Piemēram, kvalitatīvā cīsiņā ir līdz pat 70%  gaļas. Ar to var  dažādot bērna ēdienkarti. Diemžēl skolu pārtikas iepirkuma konkursos parasti nevērtē konkrēta produkta sastāvu, bet gan tikai cenu, un tā ir vislielākā problēma. Par zemāko cenu ir grūti piedāvāt kvalitatīvus cīsiņus vai veselīgu daudzveidīgu uzturu.

Gunta Kupčiuna,
Valles vidusskolas vizuālās mākslas skolotāja
— Domāju, ka šāds lēmums neatrisinās bērnu liekā svara problēmu. Vairāk jādomā par papildu sporta stundu nedēļā, tad bērniem liekās kalorijas izzudīs. Ja mājās bērns ēd kečupu un majonēzi, tad skola neko nespēs mainīt. Bērni tāpat aizies uz veikalu un nopirks čipsus vai kokakolu. Tāpat daudzi, kas neēd kopgaldā, bieži pērk ātri pagatavojamās zupas vai citus “fast  food” produktus. Jāmaina cilvēku domāšana, nevis noteikumi.