Staburags.lv ARHĪVS

Liesmās izplēn trīs dzīvības

Indulis Burka

2007. gada 8. novembris 13:48

2371
Liesmās izplēn trīs dzīvības

Uz daudzdzīvokļu MRS mājas nr. 551 krāsmatām pašā Daudzevas centrā krīt baltas sniegpārslas, mēģinot apslēpt traģēdiju, kas te notika naktī no otrdienas uz trešdienu. Ugunsgrēkā sadega trīs sievietes.

Vēl spilgti atmiņā ugunsgrēks Valles pagasta “Lieltentēnos” — sviluma smaka un skursteņi, kas palika pēc tam, kad viss pārējais jau bija sadedzis. Daudzeses pagastā aina ir ļoti līdzīga, vien traģēdija krietni lielāka. Šoreiz ugunsdzēsēji krāsmatās atrada trīs bojāgājušu sieviešu mirstīgās atliekas. Ugunsgrēkā sadega 58, 61 un 75 gadus vecas sievietes. Atrasts arī sadedzis suns. Tajā pašā rītā 49 gadu vecs vīrietis ar nopietniem plaukstu un galvas apdegumiem nogādāts Aizkraukles slimnīcā no tā paša pagasta “Ābeļziediem”, kas ir aptuveni kilometru no nelaimes vietas. Ir aizdomas, ka apdegumus viņš guvis šajā pašā ugunsgrēkā. Vīrietis sākotnēji ievietots intensīvās terapijas nodaļā, bet pēc tam pārvests uz Rīgu.  

— Izsaukumu saņēmām pusvienos naktī, — saka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Aizkraukles brigādes komandieris Aivars Pastars. — Jau pēc 14 minūtēm notikuma vietā ieradās pirmā automašīna no Aizkraukles. Tobrīd jau dega jumts 240 kvadrātmetru platībā, un daļa tā konstrukciju bija iegruvušas. Tas nozīmē, ka informāciju par ugunsgrēku saņēmām novēloti. Veco barakas tipa koka ēku neizdevās glābt, un tā nodega pilnībā. Ugunsgrēks noteikti sācies jau pirms pusnakts. Ēka bija  ugunsnedroša —  celta no koka, ar skaidu pildījumu.  Būvi visā garumā šķērsoja gaitenis, un caurvējš tajā veicināja strauju liesmu izplatīšanos visā ēkā.

Sākotnējā informācija liecina, ka iepriekšējā vakarā vienā no dzīvokļiem, kur atrada vienas sievietes līķi, notika iedzeršana. Nesen bija saņemta pensija... Iespējamais ugunsgrēka cēlonis — neuzmanīga rīcība ar uguni, varbūt smēķējot. Divas citas bojāgājušās sievietes atrastas ēkas pretējā pusē dažādos dzīvokļos.

Ugunsgrēka aculiecinieki “Staburagam” pastāstīja, ka, izsaucot ugunsdzēsējus, no ēkas vēl tikai vēlušies biezi dūmi, bet pēc tam uguns strauji pārņēmusi visu ēku. Kad atbraukuši ugunsdzēsēji, ēka jau bijusi liesmās.

Daudzeses pagasta padomes priekšsēdētājs Guntis Ozoliņš stāsta, ka ēkā bija astoņi dzīvokļi, seši no tiem —  apdzīvoti. Šajā mājā dzīvoja 10 cilvēku un septiņiem no viņiem būs jāmeklē jauna mājvieta.

— Jauna dzīvesvieta būs jāatrod četrām ģimenēm, — saka Ozoliņa kungs. — Vienu sievieti ievietosim pansionātā. Vēl kādai, kura pastāvīgi te nedzīvo, kādu laiku būs jāmitinās pie paziņām. Taču divām ģimenēm šī bija vienīgā mājvieta. Cietušajiem palīdzēsim, cik vien būs mūsu spēkos, jo sadegusi visa šo cilvēku iedzīve. Nakts vidū viņi uz ielas izskrēja pusapģērbti. Nekavējoties lemsim, kur viņus izmitināt. Gruvešus drīzumā novāksim.