Staburags.lv ARHĪVS

Uzvar eseju konkursā

Margarita Celmiņa

2007. gada 16. novembris 16:31

1754
Uzvar eseju konkursā

Bērnu un ģimenes lietu ministrijas rīkotajā konferencē “Mediācija skolā. Kas tas ir?” Rīgā piedalījās vairāk nekā 400 skolēnu no Latvijas skolām. Aizkraukles rajonu saietā pārstāvēja A. Upīša Skrīveru un M. Brimmerbergas Pļaviņu vidusskolas, Odzienas, Kurmenes un Mazzalves pamatskolas audzēkņi. Mazzalves pamatskolas 8. klases skolniece Sanita Jaudzema sava vecuma grupā ieguva 1. vietu ministrijas rīkotajā eseju konkursā.

Konferencē labas atziņas un pieredzi bērnu audzināšanā guva arī Pļaviņu vidusskolas psiholoģe Dzintra Vanaga un Aizkraukles rajona bērnu tiesību aizsardzības inspektore Skaidrīte Garnele.

Kuplo klausītāju auditoriju uzrunāja bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks. Par vardarbību skolās un savstarpējās attiecībās emocionāli stāstīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Uzticības tālruņa darbības nodrošināšanas departamenta direktore Iluta Vilnīte. Ministrijas speciālisti informēja arī par mediatora --- skolotāja redzējumu par mediācijas kustības attīstību skolās un jaunatnes organizāciju lomu bērnu un jauniešu lietderīgā brīvā laika izmantošanā. Liepājas rajona Grobiņas vidusskolas 10. klases audzēkņi Mārcis Urbāns un Aigars Egliņš --- Eglītis dalījās pieredzē, kā skolēns var būt konfliktu risinātājs skolā.

--- Interesants bija skolēnu darbs grupās. Bērni prezentēja sižetus par makšķerniekiem, Karību jūras pirātiem, superzvaigznēm, grāmatvežiem, indiāņiem, bulciņu cepējiem, itāļu mafiju, Ziemassvētku vecīšiem, paparaci un mehāniķiem. Sižetos bija arī vardarbības motīvi gan par vienaudžiem, gan par skolotājiem, par attiecībām starp zēniem un meitenēm. Būtiski, ka, lai palīdzētu saviem draugiem, mediācijas iemaņas daudzās Latvijas skolās apgūst arī skolēni, --- stāsta Skaidrīte Garnele.

Konferences dalībniekiem no Aizkraukles rajona, īpaši skolotājai Silvijai Lisovskai, bija prieks par viņas audzēknes Sanitas Jaudzemas uzvaru eseju konkursā. Tajā no 352 eseju autoriem par labākajiem atzina 50 skolēnu, kuriem, arī Sanitai, no 22. līdz 24. novembrim būs iespēja atpūsties kādā no skolēnu atpūtas nometnēm.