Staburags.lv ARHĪVS

Smaržo Adventes vainagi

Indulis Burka

2007. gada 30. novembris 14:23

5188
Smaržo Adventes vainagi

Gluži nemanot klāt jau pirmā Advente — klusā Ziemassvētku gaidīšanas laika sākums, kad Adventes vainagā iededzam pirmo sveci. Driksmaņu ģimenei no Mazzalves pagasta “Zvejniekiem” šis ir rosības pilns laiks — jāsteidz darināt Adventes vainagi, lai daudzās mājās radītu svētku sajūtu.

Driksmaņu ģimenes bizness ir puķes, kuras lielākoties pārdod Rīgas tirgos. Taču šobrīd, kad dāliju gumi un gladiolu sīpoli gaida pavasari, viņi darina Adventes vainagus. Tie smaržo pēc skujām un svētkiem.

“Zvejnieku” saimniece Anita Driksmane stāsta, ka ļoti pieprasīti ir no egļu skujām darinātie vainagi. Šogad izvēlējušies baltegles un sudrabegles zarus. Tie gan ir dārgāki, taču skujas tik ātri nenobirst. Protams, var izmantot arī priežu zarus. No šī materiāla izgatavotu vainagu, pareizi glabātu, var lietot arī vairākus gadus.

— Vainagiem veidojam salmu pamatni, ko apvelkam ar speciālu audumu. Šādi izgatavotus vainagus var droši likt uz galdauta, — saka Anita Driksmane. — Mums ir gan vainagu sagataves, gan jau gatavi vainagi. Lielākoties cenšamies izmantot dabas materiālus, tomēr pircēji vēlas, lai vainagā būtu arī spīdumi. Nākas rast zelta vidusceļu. Mākslīgos dekorus izmantojam pavisam nedaudz.

Adventes vainagu gatavošanā iesaistīta visa Driksmaņu ģimene. Katram ir savi pienākumi. Lielāko daļu vainagu ved uz tirgu Rīgā, bet neliela daļa paliek turpat, mazzalviešu mājās. Driksmaņu darinātie Adventes vainagi aizceļojuši arī uz ārzemēm: Krieviju, Zviedriju un pat Izraēlu.

Anita Driksmane un viņas vīrs Andris ilgus gadus strādājuši Rīgas neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā. Uz Mazzalvi viņi pārcēlušies pirms septiņiem gadiem.
Viņi audzē hiacintes, dālijas, puķuzirņus, frēzijas, asteres, lielziedu margrietas, cinijas, lauvmutītes un vairāku citu šķirņu puķes.