Staburags.lv ARHĪVS

Apbalvo gada labākos jaunsargus

Evita Apiņa

2007. gada 10. decembris 16:37

2841
Apbalvo gada labākos jaunsargus

Latvijas 126 labākie jaunākās un vecākās grupas jaunsargi svinīgā pasākumā kinoteātrī “Rīga” saņēma Jaunsardzes Atzinības zīmi. Viņu vidū arī četri Aizkraukles rajona jaunsargi — Monta Štālberga, Baiba Bārda, Raivis Siliņš un Edgars Rimeiķis. Pēc svinīgā pasākuma jaunsargi noskatījās filmu “Rīgas sargi”.

Gada labāko jaunsargu godināšana notiek jau septīto gadu. 2001. gadā šis pasākums pirmo reizi notika pēc Amerikas latviešu — Andreja Muzikanta un Ilmāra Damberga — iniciatīvas. Toreiz Latvijas Jaunsardze kā dāvinājumu saņēma vairāk nekā 1000 Jaunsardzes Atzinības zīmju labākajiem jaunsargiem. Lai jaunsargs saņemtu šo apbalvojumu, viņam ir jābūt arī labām sekmēm mācībās, aktīvi jādarbojas jaunsardzē, jāsasniedz labi rezultāti dažādās jaunsargu aktivitātēs. Jaunsargu sasniegumus un piemērotību balvai izvērtēja vienību instruktori, Aizkraukles rajonā — Gints Kokins un Imants Kravalis.

“Labākos jaunsargus izvērtējam ne tikai pēc sasniegumiem sportā vai citās aktivitātēs. Vērtējam daudz plašāk — sekmes mācībās, uzvedību, sasniegumus sportā un to, kā bērni un jaunieši iesaistās jaunsargu pasākumos. Šis apbalvojums ir svarīgs arī tāpēc, ka tā ir krūšu nozīme, kuru var nēsāt pie formastērpa,” stāsta 510. jaunsardzes vienības instruktors Imants Kravalis.

509. jaunsardzes vienības instruktors Gints Kokins atklāj, ka ir gandarīts par savu jaunsargu panākumiem. Baiba Bārda mācās Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolā, meitenei ir interese par militārām lietām, viņa aktīvi piedalās dažādos pasākumos gan jaunsardzē, gan skolā. “Baiba ir piedalījusies visās jaunsargu nodarbībās, iesaistās tajās ar interesi, uzdod jautājumus par neskaidrām lietām, ir akurāta. Vasarā Baiba aktīvi piedalījās mūsu rīkotajos pasākumos, palīdzēja atrast jaunsargus, kuri brauktu uz nometni, jo daudzi vasarā strādāja un nelabprāt gribēja pamest darbu, tomēr Baiba daudzus jaunsargus pārliecināja piedalīties nometnē,” stāsta Gints Kokins.

Edgars Rimeiķis mācās Aizkraukles arodvidusskolā, jaunsardzē puisis darbojas kopš  2005. gada rudens. “Edgars jau pašā sākumā atšķīrās no pārējiem puišiem ar savu uzvedību. Nodarbībās viņš ir nopietns, ātri visu uztver. Pašlaik Edgars pilda nodaļas komandiera pienākumus, ir instruktora palīgs, un tas viņam lieliski izdodas. Puisim ir interese par militārām lietām, viņš arī pats cenšas sagādāt sev nepieciešamo ekipējumu. Edgaram varu uzticēt dažādus pienākumus, viņš nekad neatsaka,” puisi raksturo Gints Kokins.

Monta Štālberga mācās Odzienas pamatskolā, un, lai gan ir viena no jaunākajām jaunsardzēm, Imants Kravalis atzīst, ka Monta ir lieliska organizatore: “Ja kādreiz neesmu Odzienā, bet kaut kas jāizdara, to varu droši uzticēt Montai. Viņa ne tikai aktīvi iesaistās jaunsargu pasākumos un nodarbībās, bet arī aktīvi piedalās organizatoriskos darbos. Monta spilgti atklāj savas līderes īpašības.”

Marijas Brimmerbergas Pļaviņu vidusskolas skolēns Raivis Siliņš ir jaunsargs “ar stāžu”, jo darbojas vairāk nekā trīs gadus. “Viss, ko Raivis dara, ir pārdomāts līdz pēdējam sīkumam, viņš vienmēr visu izdara perfekti. Ja Raivis sporta spēlēs nav laukumā, tad viņš ir tiesnesis, ja ar puisi par kaut ko vienojos, tad otrreiz par to vairs nav jādomā, viss tiks izdarīts. Raivis ir viens no tiem jaunsargiem, kurš varētu būt paraugs citiem — uzvedības un attieksmes ziņā,” raksturo Imants Kravalis.