Staburags.lv ARHĪVS

Lopi jāpieradina pie sava dzīves ritma

Evita Apiņa

2007. gada 12. decembris 14:18

1428
Lopi jāpieradina pie sava dzīves ritma

Secieša Gundara Lazdauska piemājas saimniecībā ir 33 lopi — 12 slaucamu govju, pārējie — jaunlopi. Lopkopība ir secieša dzīvesveids, pamatnodarbošanās un arī galvenais ģimenes ienākumu avots.

Govis kā pulkstenis

Gundars Lazdauskis ar lauku darbiem savu dzīvi saistījis  jau sen: “Visu mūžu esmu dzīvojis laukos, tāpēc to uztveru kā pašsaprotamu lietu. Cita darba, ko vēlētos darīt, te nav, bet ir jāstrādā, jāpelna iztikai un jāgādā par ģimeni. Nepiekrītu uzskatam, ka zemnieks ir “piesiets” mājai, kūtij un lopiem. Esmu visur, kur vēlos būt! Uzskatu, ka cilvēkam dzīve nav jāpakārto lopiem, bet lopi ir jāpieradina pie sava dzīves ritma. Agrāk bija pieņemts, ka govis katru dienu jāslauc vienā un tajā pašā laikā, un lopi pie tā ļoti ātri pierod. Govis “kļūst par pulksteni” un saimnieku “piesien” mājai. Es savu ganāmpulku tā neradinu, lai tam neizstrādājas cikls, cikos man katru dienu būtu jāiet uz kūti. Esmu par to lasījis dažādus rakstus, un šobrīd zinātnieki jau ir izpētījuši, ka nav būtisku atšķirību, vai eju kūtī vienā un tajā pašā laikā vai tad, kad man ir izdevīgi.”

Noskaņots skeptiski

Zemnieks gan sienu, gan skābsienu sarūpē pats, pērk tikai kombinēto lopbarību. Visa vajadzīgā tehnika saimniecībā ir, tomēr Gundars domā arī par jaunu: “Esmu iesaistījies tikai divos Eiropas Savienības piedāvātajos prjektos — standartu sasniegšanai. Neesmu lielā sajūsmā par šiem projektiem ar augstajām prasībām. Zemnieks tērē laiku un spēku ar cerību saņemt atbalstu. Eiropa daudz ko sola, bet daudz ko no saviem solījumiem arī neizpilda. Manuprāt, projekti nav izstrādāti no zemnieka viedokļa, kas mums būtu vajadzīgs un izdevīgāks. Man lopi ēst prasa katru dienu, es nevaru gaidīt, kamēr kontā ieskaitīs naudu.  Man to vajag šodien, nevis kaut kad nākotnē. Daudz skeptiskāk uz Eiropas Savienību raugos, kopš Latvija tajā iestājās. Iepriekš tā mūs skāra mazāk, tāpēc daudz ko vēl nezinājām.”

Raksta turpinājumu lasiet 13. decembra laikrakstā.