Staburags.lv ARHĪVS

Latvijas un Lietuvas policisti patrulēs kopā

Indulis Burka

2007. gada 14. decembris 17:46

2366
Latvijas un Lietuvas policisti patrulēs kopā

Aizkrauklē viesojās Lietuvas Biržu un Rokišķu rajona policijas darbinieki, jo pēc Latvijas un Lietuvas pievienošanās Šengenas līgumam pierobežā kopīgi patrulēs abu valstu policisti.

Aizkraukles rajona policijas pārvaldes kārtības policijas biroja 2. nodaļas priekšnieks Andis Bēnītis stāsta, ka pēc 21. decembra uz valstu robežas kontroles vairs nebūs. Tās vietā valsts pierobežu aktīvāk kontrolēs policija un Imigrācijas dienests.

— Paredzēts, ka vienā patruļā būs gan latviešu, gan lietuviešu policists un šāda kopīga patrulēšana notiks vismaz reizi mēnesī, — saka Bēnīša kungs. — Arī lielāku sabiedrisko pasākumu laikā kā Latvijā, tā Lietuvā vienlaikus kārtību uzraudzīs abu valstu policijas darbinieki. Turklāt atvieglināta būs arī likumpārkāpēju vajāšana. Līdz šim, ja likumpārkāpējam izdevās šķērsot valstu robežu, viņam sekot nedrīkstēja. Tagad nepieciešamības gadījumā varēsim iebraukt Lietuvas teritorijā un vēl stundu sekot noziedzniekam. Arī lietuviešu kolēģiem būs šāda iespēja iebraukt Latvijas teritorijā.

Lietuvas Biržu rajona policijas komisariāta priekšnieka vietnieks Valentins Mikens turpina:

— Kopīgas patruļas ir tikai pirmais sadarbības solis. Nākotnē paredzēta sadarbība arī daudzās citās jomās, lai iedzīvotāji varētu justies droši. Cilvēku kustība pāri robežai noteikti palielināsies. Kaut vai jauniešiem būs iespēja netraucēti aiziet uz balli no Neretas uz Suvainišķiem un otrādi. Ja radīsies kādas problēmas, tās būs vieglāk atrisināt — patrulēs abu valstu policijas darbinieki, un valodas barjeras vairs nebūs.

Aizkraukles rajona policisti atbildes vizītē pie lietuviešu kolēģiem dosies 19. decembrī.