Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņu baznīcai svin jubileju

Sandra Pumpure

2007. gada 19. decembris 08:56

2039
Pļaviņu baznīcai svin jubileju

Trešo adventi Pļaviņu Svētā Pētera evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze sagaidīja ar ievērojamu notikumu - apritējuši 95 gadi, kopš uzcelts šis dievnams. Svētku dievkalpojumu 15. decembrī vadīja arī Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe.

Pļaviņu Svētā Pētera evaņģēliski luteriskās baznīca celta 1911. --- 1912. gadā, un tās mūros, tāpat kā citās pilsētas vēsturiskajās būvēs, izmantoti dolomīta akmeņi. Iecere būvēt baznīcu radās līdz ar Pļaviņu miesta attīstību, kas tolaik bija uz Stukmaņu muižas zemes un ietilpa Kokneses --- Krapes draudzes sastāvā. Šo ieceri realizēja, galvenokārt pateicoties Stukmaņu muižas grāfienei Mēdemai, kura par saviem līdzekļiem nodibināja celtniecības fondu. Kad nepieciešamā summa bija savākta, sākās baznīcas celtniecība, ko ar ziedojumiem atbalstīja arī daudzi Pļaviņu iedzīvotāji.

Jaunuzceltais dievnams smagi cieta Pirmajā pasaules karā. Tam secen nepagāja arī nākamā kara postījumi, bet padomju gados baznīca tika vairākkārt uzlauzta un izdemolēta. Tomēr tagad tā stalta stāv pilsētas sirdī, un tās tornis pirmais sveicina ikvienu, iebraucam Pļaviņās. Svētku dievkalpojumā bīskaps Einārs Alpe sacīja - baznīca ir kā slimnīca. Kad tur nonāk, cilvēks tiek izmeklēts tāpat kā ārstniecības iestādē. Tāpēc, jo biežāk cilvēks ir baznīcā, jo vairāk viņš var apzināties savas vainas un tapt dziedināts.

Jubilejas reizē baznīcā pulcējās daudz draudzes locekļu, cilvēki, kuriem bijis un ir gods kalpot šim dievnamam, un citi pļaviņieši. Šobrīd Pļaviņu Svētā Pētera evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzē ir ap 80 cilvēku. Viņu pulkam pievienojās vēl pieci jauni locekļi, no kuriem četri todien saņēma kristību, bet viena - iesvētību.

Draudzes dzīve ir aktīva, jo darbojas svētdienas skola un regulāri notiek Bībeles stundas. Jau kopš 1994. gada Pļaviņās ar dažādām lekcijām un kristīgās mūzikas koncertiem notiek Draudžu dienas. Pirms pieciem gadiem draudze iegādājās arī bijušo namu Raiņa ielā 41, kur ierīkota kanceleja un kristīgās literatūras bibliotēka. Pēdējos gadus baznīcā mācītājs ir Ēvalds Bērziņš.

Pļaviņu luteriskā baznīca ir viens no pilsētas simboliem. Tieši tāpēc pļaviņieši vēlējās, lai pilsētas jubilejas gadā tā būtu attēlota pastmarkā. Tā kā uzņēmums "Latvijas pasts" šo ideju neatbalstīja, tad Pļaviņu pašvaldība to īstenoja par saviem līdzekļiem, un pilsētai ir sava pastmarka ar Pļaviņu Svētā Pētera evaņģēliski luteriskās baznīcas attēlu.