Staburags.lv ARHĪVS

Dokumentus uz robežas vairs nepārbaudīs

Indulis Burka

2007. gada 19. decembris 13:51

955
Dokumentus uz robežas vairs nepārbaudīs

Naktī no 20. uz 21. decembri Latvija pievienojas Šengenas līgumam un tas nozīmē, ka Latvijas — Lietuvas un Latvijas — Igaunijas robežu varēs šķērsot, neuzrādot dokumentus. Arī Neretas robežpārejas punktā noņems barjeras, pie kurām robežas šķērsotājiem līdz šim bija jāuzrāda pase.

Valsts robežsardzē “Staburags” uzzināja, ka līdz ar Latvijas pievienošanos Šengenas līgumam gan Latvijas pilsoņiem, gan nepilsoņiem, bezvalstniekiem un bēgļiem būs tādas pašas ceļošanas tiesības kā citu dalībvalstu pavalstniekiem. Viņi varēs brīvi pārvietoties jebkurā no divdesmit četrām Šengenas līguma valstīm — Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Polijā, Ungārijā, Slovākijā, Čehijā, Austrijā, Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā, Luksemburgā, Francijā, Spānijā, Portugālē, Itālijā, Grieķijā, Slovēnijā, Islandē un Maltā. Tomēr arī pēc pievienošanās Šengenas telpai Latvijas nepilsoņi, bezvalstnieki un bēgļi bez vīzas nevarēs ieceļot Lielbritānijā un Īrijā.

Uz iekšējām robežām (Latvijas — Igaunijas un Latvijas — Lietuvas) robežkontroles vairs nebūs un dokumentus nepārbaudīs. Tomēr Eiropas Savienības, Eiropas ekonomikas Zonas (Norvēģija un Islande) vai Šveices pilsoņiem līdzi jābūt derīgai pasei vai identitātes kartei (personas apliecībai), bet trešo valstu piederīgajiem —  pasei ar derīgu Šengenas vīzu, ja tāda ir nepieciešama, vai uzturēšanās atļaujai.

Tomēr gadījumos, ja radīsies nopietni draudi sabiedriskajai kārtībai, sabiedrības veselībai un iekšējai drošībai, ar īpašu  Latvijas Republikas valdības lēmumu uz iekšējām robežām robežas kontrole uz laiku var tikt atjaunota.

Lai arī uz robežas dokumentus vairs nepārbaudīs, Valsts robežsardzes imigrācijas dienests, kura struktūrvienības ir izvietotas visos Latvijas rajonos, veiks regulāras imigrācijas pārbaudes visā valsts teritorijā, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas pierobežai — 15 kilometru joslai gar visu, tajā skaitā ar Lietuvu un Igauniju, Latvijas valsts robežu.

Imigrācijas dienesta Aizkraukles pilsētas nodaļas priekšnieks Jānis Ozoliņš stāsta, ka, tāpat kā līdz šim, kamēr nav mainīti likumi, dodoties uz pierobežas joslu, līdzi jāņem pase. Tas attiecas, piemēram, uz makšķerniekiem, kuri iecienījuši zveju Mēmelē. Līdz šim Aizkraukles rajonā robežu bija iespējams šķērsot tikai Neretas robežpārejas punktā un robežpārejas vietā Pilskalne — Kvetki. Pēc 21. decembra teorētiski robežu drīkst šķērsot jebkurā vietā. Vienīgais nosacījums —  jābūt līdzi derīgam personu apliecinošam dokumentam. Vairākās vietās pāri Mēmeles upei paredzēts ierīkot tiltiņus. Piemēram, pie Mēmeles sociālās aprūpes centra.