Staburags.lv ARHĪVS

Atkal jāsāk adīt!

Sandra Pumpure

2008. gada 9. janvāris 15:26

1714
Atkal jāsāk adīt!

Pļaviņietes Inetas Kaļvas vadītā SIA “Ornamentika” nesen Pļaviņās, Odzienas ielā 2, atvēra veikalu “Kumode”. Šī tirdzniecības vieta ir kā paradīze rokdarbniecēm, jo tur var iegādāties visu adīšanai, tamborēšanai, izšūšanai un mājīguma radīšanai.

Šāda veikala izveidošana ir sens Inetas sapnis.

- Agrāk dzīvoju Jēkabpilī un vēlējos atvērt rokdarbu piederumu veikaliņu. Drīz vien citas čaklas meitenes to izdarīja. Pēc tam prātoju par lietišķās mākslas izstrādājumu pārdošanu, un arī tāds veikals šajā pilsētā tapa. Tagad jau vairākus gadus dzīvoju Pļaviņās, un savas idejas varu realizēt šeit, kur nekā tāda nav, - stāsta Ineta.

Adatas ar gaismeklīšiem

Jaunajā veikaliņā var iegādāties piederumus adīšanai, tamborēšanai un izšūšanai, dažādu dziju un diegus. Te nopērkama arī kāda interesanta lietiņa - adāmadatas ar gaismeklīšiem, ko ērti izmantot tumšākās telpās. Adītājai tādi darbarīki lieliski palīdz, bet blakussēdētājiem nemaz netraucē. Pārdošanā ir arī bižutērija, dažādi tekstilizstrādājumi - spilveni, segas, pledi, siltas vilnas vestes un apmetņi, kā arī pinumi. Preces uzņēmēja iepērk no ražotājiem un vairumtirgotājiem, un lielākoties tās ražotas Latvijā. Ineta ar smaidu piebilst, ka “zem letes” ir arī spilveni ar griķu graudu sēnalām. Tiem vēl jāizgatavo spilvendrānas, ko drīzumā arī paveiks, tad arī šī produkcija būs pārdošanā.

Iedrošina kursi

Uzņēmīgā sieviete atzīst, ka savu sapni realizējusi pateicoties Eiropas Sociālā fonda finansētās programmas “Apmācības, konsultācijas un finansiālais atbalsts komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai” kursiem. Tie deva daudz noderīgu zināšanu grāmatvedības, uzņēmējdarbības un ekonomikas jomā, bet galvenais - iedrošināja darboties biznesā. Pēc kursu  beigšanas Inetai ir arī kāds taustāms labums, jo viņa ieguva grantu uzņēmuma pamatkapitālam.
Man gan šķiet, ka apgūt kādu jaunu jomu, īpaši biznesā, ir ļoti grūti. Ineta stāsta, ka vispirms paveikusi mājasdarbu – krājusi zināšanas par šo jomu, izzinot, kā darbojas  uzņēmējdarbības “ritenis”. Kad vajadzēja  dibināt pašai savu uzņēmumus, bija krietni vieglāk.  

Ineta teic, ka viņai tas bija jāizdara. Citādi pēc tam sūkstītos, ka nav izmantojusi iespēju. |To, kā šajā biznesā veiksies, varēs zināt pēc pusgada.

Lai arī šī biznesa niša pilsētā bija neaizpildīta, tikai ar to vien izdzīvot nevarēs. Piedāvāto preču klāstu vajag papildināt. Tāpēc Ineta domā gan par sortimenta, gan darbības paplašināšanu. Ar laiku pļaviņiešiem iecerēts piedāvāt arī zeķes un trikotāžu. Inetas biznesa plānā ir arī zīdaiņu un mazu bērnu apģērba izgatavošana ar rokām. Pagaidām gan šai iecerei vēl nepietiek laika.