Staburags.lv ARHĪVS

Latviski raksti un krāsu varavīksne

Margarita Celmiņa

2008. gada 11. janvāris 16:12

2641
Latviski raksti un krāsu varavīksne

Trešdien Aizkraukles vēstures un mākslas muzejā “Kalna Ziedos” atklās Tautas lietišķās mākslas pulciņa “Skanstupe” audēju, adītāju un izšuvēju darbu izstādi.

“Skanstupes” rokdarbnieču pulciņš Pļaviņās dibināts jau 1976. gadā. To kā audēju pulciņu izveidoja Zelma Ozoliņa, vēlāk pulciņu vadīja Anna Tropa, tad Ruta Zvirgzdiņa, bet patlaban rokdarbnieces kopā pulcina Svetlana Smilga.

Pulciņa “mugurkauls” ir audējas, kuras nu jau vairāk nekā 30 gadu laikā kļuvušas par  aušanas mākslas brīnumdarēm, 16 no viņām piešķirts Tautas daiļamata meistares nosaukums. Pļaviņietes rīko izstādes Pļaviņās, Madonā, Ērgļos, Koknesē, Jēkabpilī, Neretā un Aizkrauklē.  

Izstādē eksponēs Rutas Zvirgzdiņas, Gaidas Kuprovskas un Svetlanas Smilgas latviskajos rakstos austās segas. Siltumu no tām dveš pelēkie, brūnganie, zaļganie un citi siltie toņi. Zilā krāsa atgādina Daugavas ūdeņus. Tikpat skaistas ir grīdsegas, plecu lakati un baltie darbi — īpaši Intas Piļjanovskas tamborējumi, vairāku adītāju zeķes un cimdi, arī Maigas Konovas darinātās dāmu cepures.

Pļaviņu rokdarbnieces uzskata, ka tautas dzīvesveidu visspilgtāk atklāj tautas māksla, kas liecina par sabiedrības attīstību, rokdarbu darinātāju pasaules uzskatu, centieniem un tieksmēm.