Staburags.lv ARHĪVS

Projektu parāde arī Aizkraukles rajonā

Sandra Pumpure

2008. gada 18. janvāris 15:24

908
Projektu parāde arī Aizkraukles rajonā

Šonedēļ Jaunjelgavā un Aizkrauklē atklāja ceļojošo izstādi “Eiropas Sociālā fonda projektu parāde”. Tā veltīta Eiropas Sociālā fonda 50. gadadienai un trīs gadus ilgajai darbībai Latvijā.

Izstāde ceļos pa visu Latviju piecas nedēļas un piestās 25 vietās. Vairākos interesanti izveidotos stendos, kas simbolizē gadalaikus un Eiropas Savienības vienojošo lomu, atainoti 36 nozīmīgākie un interesantākie Eiropas Sociālā fonda atbalstītie projekti. To vidū arī vairāki Aizkraukles rajonā  realizētie — bērnu namā — patversmē “Dzeguzīte” Iršu pagastā un Skrīveru sociālajā centrā. Stendos par katru projektu ir ne vien apraksts, bet arī stāstījums videoierakstā.

— Ar šo izstādi vēlamies parādīt, kādas ir iespējas iesaistīties fonda piedāvātajos projektos un to, ka jebkurš cilvēks tādējādi var realizēt savas idejas. Izstādē ir tikai maza daļa no visa paveiktā, — teica Finanšu ministrijas pārstāve un viena no izstādes veidotājām Margarita Dukaļska.

Izstādes atklāšanā Jaunjelgavā bija arī īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās Normunds Broks, uzsverot, ka tā šoreiz bijusi visvairāk apmeklētā un jauneklīgākā projektu parāde, jo to aplūkot bija ieradušies daudz Jaunjelgavas vidusskolas skolēnu. Jaunjelgavieši ar interesi aplūkoja visus stendus. Skolotājus vairāk saistīja projekti par mācību metodikas dažādošanu, bet jaunieši interesējās par izglītības un darba iespējām.

Par to, kādas iespējas arī turpmāk dos Eiropas Sociālais fonds, bija iespēja iztaujāt arī Normundu Broku. Viņš solīja, ka fonda atbalstu varēs izmantot visas iedzīvotāju grupas, sevišķu uzmanību pievēršot  cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ja ir ideja, var atrast veidu, kā to realizēt. Piešķirto līdzekļu apjoms ir arī kļuvis lielāks.

Tos, kuri iesaistījušies Eiropas Savienības projektos, gan nomāc lielā papīru gūzma un birokrātija, kas jāpārvar, lai saņemtu atbalstu savai iecerei. Kā būs tālāk?

— Apsolīt, ka vispār iztiksim bez tā, nevaru. Tomēr turpmāk nepieciešamo dokumentu būs mazāk un pieteikumus varēs iesniegt arī elektroniski, kas noteikti būtiski atvieglos procesu. Samazināsies arī projektu izvērtēšanas ilgums, un noteikts, ka pieteikums jāizskata ne ilgāk kā triju mēnešu laikā, — teica Normunds Broks.

 Fakts.

Eiropas Sociālais fonds ir galvenais Eiropas Savienības finanšu instruments ieguldījumiem cilvēku resursos. Tas atbalsta nodarbinātību, palīdz cilvēkiem celt izglītības līmeni un pagūt jaunas prasmes, tādējādi uzlabojot viņu iespējas atrast darbu.

Līdz 2007. gada 30. novembrim Latvijā apstiprināti Eiropas Sociālā fonda projekti par 90 miljoniem latu. Jaunajā plānošanas periodā no 2007. līdz 2013. gadam Eiropas Sociālā fonds ieguldījums būs 380 miljoni latu.  Pērn Latvijā labklājības nozarē atbalstu saņēmuši 443 projekti, no tiem ap desmit Aizkraukles rajonā.