Staburags.lv ARHĪVS

Inspektores strādā jaunās telpās

Evita Apiņa

2008. gada 21. janvāris 18:52

1404
Inspektores strādā jaunās telpās

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Vidusdaugavas reģionālā nodaļa tagad izvietota jaunās telpās — Rūpniecības ielā 9 Aizkrauklē. Iepriekšējā mājvieta Bitēnu ielā 5 bija Zemkopības ministrijas īpašums, ko nodeva valsts akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” pārziņā.

VAAD Vidusdaugavas reģionālajā nodaļā strādā trīs vecākās inspektores — Zane Liepiņa, Natālija Care un Marija Gricāne, un viņu pārziņā ir pieci rajoni — Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas, Gulbenes un Balvu rajons.

Lai gan nupat iekārtojušās jaunās telpās, inspektoru darba specifika ir tāda, ka lielākā daļa darbalaika jāpavada ārpus biroja. VAAD uzrauga un kontrolē zemnieku saimniecības, augļudārzu īpašniekus, eksporta un importa uzņēmumus, augkopības produktu ražotājus, arī tirdzniecības vietas.

“Pēdējā laikā ļoti aktuāla ir bakteriālās iedegas atklāšana un ierobežošana, pārtikas un sēklas kartupeļu kontrole, latvāņu izplatības ierobežošana un iznīcināšana. Pārbaudām tirdzniecības vietas, kurās pārdod sēklas, bet ne vienmēr tas ir tik vienkārši. Piemēram, nevaram tirgū katru dienu pārbaudīt visus tirgotājus, kuri pārdod kartupeļus,” stāsta Natālija Care.

Zane Liepiņa atklāj, ka cilvēki daudz mācījušies un arvien vairāk ievēro noteiktās prasības: “Viņi apzinās savas rīcības sekas un cenšas ievērot katras nozares specifiskos noteikumus. Ikdienā vairāk atklājam dažādas sīkas nepilnības.”

Uzziņa.

VAAD kontrolē un uzrauga augu aizsardzības, mēslošanas līdzekļu, augu un augu produktu, augu šķirņu, sēklu un stādāmā materiāla apriti, kā arī sadarbojas ar starptautiskajām organizācijām un nodrošina informācijas apmaiņu ar citām valstīm par augu aizsardzības, karantīnas, sēklu aprites un selekcionāra tiesību aizsardzības jautājumiem.