Staburags.lv ARHĪVS

Topošie ēdināšanas servisa speciālisti praktiskā darba iemaņas apgūst Vecbebros

Margarita Celmiņa

2008. gada 14. februāris 08:42

1999
Topošie ēdināšanas servisa speciālisti praktiskā darba iemaņas apgūst Vecbebros

Vecbebru profesionālās vidusskolas ēdināšanas servisa speciālisti, 4. kursa audzēkņi, ir mācību praksē dažādās darbavietās, bet 3. kursa jaunieši viesmīļa un pavāra darba iemaņas apgūst skolā.

Vecbebros par ēdināšanas servisa speciālistiem mācās jaunieši no Aizkraukles, Madonas, Jēkabpils, Ogres rajona un Daugavpils.

3. kursa audzinātāja Regīna Sniedze atzīst, ka audzēkņus mācīties Vecbebros rosinot  šīs skolas popularitāte un arī tas, ka daudziem tagadējiem skolēniem Vecbebros mācījušies arī vecāki un pat vecvecāki. Trīs no 3. kursa puišiem vasarā ir strādājuši  ārzemēs. Viņiem mācībās lieti noder tur gūtā pieredze, iepazīstot citu valstu ēdienu gatavošanas un viesu apkalpošanas tradīcijas. Strādājot Anglijā vai Īrijā, topošie viesmīļi vai pavāri arī ātrāk iemācās angļu valodu.

— Jauniešiem vislabāk patīk praktiskais darbs. To mēs patlaban darām skolas ēdnīcā. Audzēkņi sakārto ēdamzāli, servē galdus un apkalpo skolēnus un skolotājus, kuri pusdieno skolas ēdnīcā un kafejnīcā. Tas mums ir ļoti izdevīgi, jo nav jāgaida rindā, bet topošie viesmīļi iemācās kontaktēties ar tiem, kurus apkalpo, — stāsta skolotāja Sniedze.

Viesu apkalpošanu jauniešiem māca Zinaīda Bāra, bet ēdienu gatavošanu  Regīna Sniedze un Vineta Grinšpone.

Jautāju, kāpēc jaunieši izvēlējās šo profesiju?

— Pēc Zalves pamatskolas beigšanas nolēmu apgūt tādu profesiju, kura vajadzīga pilsētā, jo es laukos negribu dzīvot. Arī draugi man ieteica mācīties par viesmīli, jo pilsētu kafejnīcās un restorānos viņiem vienmēr ir darbs, — saka 3. kursa audzēkne Valentīna.

Viņas kursabiedri Armands un Gints ir bebrēnieši, un puiši nolēmuši, ka Vecbebru  profesionālajā vidusskolā mācīsies tāpēc, lai būtu tuvu mājām.