Staburags.lv ARHĪVS

Slimnīcā nepietiek medicīnas māsu

Margarita Celmiņa

2008. gada 29. februāris 09:20

2032
Slimnīcā nepietiek medicīnas māsu

Līdz šim Aizkraukles slimnīcai medicīnas darbinieku pietika, bet patlaban slimnīcas administrācija steidzami aicina darbā dežūrmāsu terapijas nodaļā un procedūru māsu ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļā.

Strādā vairāk par slodzi

Slimnīcas galvenā māsa Ingrīda Bērziņa atzīst, ka pagaidām, sadalot vakances, trūkstošās darbinieces aizvieto esošās medicīnas māsas, taču ilgi tā nevar turpināties.

— Terapijas nodaļā viena medicīnas māsa gaida bērniņu, tāpēc viņas vieta ir brīva. Kolēģe no ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļas mainīja darbavietu un strādā Rīgā. Arī viņas vietā darbiniece ļoti vajadzīga, jo procedūru māsai abās nodaļās ir daudz darba un viņu aizvietot ir problemātiski, — saka Bērziņas kundze.

Ingrīda Bērziņa domā, ka ilgstoši strādāt vairāk par likmi medicīnas māsām ir grūti. Ja darbinieču nepietiek, vēl lielākas problēmas rodas tad, ja kāds saslimst, ir mācību sesijā vai kārtējā atvaļinājumā. Slodze ir liela, jo terapijas nodaļā ir 60 gultasvietu, bet ķirurģijas un traumatoloģijas — 45. Patlaban medicīnas māsu netrūkst vienīgi  slimnīcas dzemdību un bērnu nodaļā.

Vēl mācās

— Ceram, ka būs divas jaunas kolēģes, jo patlaban par ārsta palīdzi mācās terapijas nodaļas slimnieku kopēja Elīza Lasmane, bet māsas palīdze Kristīne Šveika no traumatoloģijas nodaļas mācās par medicīnas māsu, — teic slimnīcas galvenā  medicīnas māsa.

Terapijas nodaļas vecākā māsa Ināra Varnavska apstiprina, ka patlaban terapijas nodaļā māsām jāizpilda pusotra likme katrai. Māsu noslogojums ir liels, jo ikdienā visas gultasvietas ir aizņemtas.

— Arī alga varētu būt lielāka. Patlaban mūsu nodaļā sertificētas medicīnas māsas mēnešalga “uz papīra” ir 275 lati, klāt vēl no 10 līdz 13 procentu par palielināto slodzi. Rīgā daudzviet kolēģu alga ir ap 400 latu, mūs apmierinātu kaut 350 latu, — bilst Ināra Varnavska.

Izvēlas vieglāku darbu

Aizkraukles slimnīcas galvenā ārsta vietniece medicīnas darbā Marija Avotiņa atzīst, ka slimnīcas personāls noveco, jo pēdējo gadu laikā no medicīnas māsu skolām uz Aizkraukli nav atnākusi neviena jauna darbiniece. — Viņas izvēlas strādāt skaistumkopšanas salonos un tamlīdzīgās vietās, jo tur var vairāk nopelnīt, un arī darbs nav tik smags un atbildīgs, — saka Avotiņas kundze.

“Staburags” ielūkojās terapijas nodaļā, lai pajautātu slimniekiem, vai viņus apmierina māsu darbs? Vairāki vīri apgalvoja, ka māsiņas tekot kā skudriņas un viņu trūkums neesot jūtams. Arī Tamāra Eglīte no Pļaviņām ar nodaļas personālu ir apmierināta:

— Māsiņas un sanitāres ir laipnas un izpalīdzīgas. Šajā slimnīcā ārstējos arī pirms četriem gadiem, kad slimnīca vēl nebija izremontēta. Tagad pacienti ārstējas  nesalīdzināmi labākos apstākļos, bet māsām darba ir ļoti daudz. Domāju, ka viņas ir pelnījušas gan lielāku algu, gan mazāku darba slodzi, — teic Eglītes kundze.

Prezentēs Aizkraukles slimnīcu

Ko vadība darīs, lai medicīnas māsas ieinteresētu strādāt Aizkraukles slimnīcā?

— Kopā ar slimnīcas direktoru Ēriku Vizuli 22. aprīlī piedalīsimies karjeras dienā  Rīgas medicīnas koledžā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā. Šajās medicīnas darbinieku izglītības iestādēs reģionālo slimnīcu pārstāvji varēs prezentēt savas slimnīcas, lai ieinteresētu jaunos speciālistus. Protams, mums viņiem jāpiedāvā izaugsmes un attīstības iespējas, laba alga un dzīvoklis. Ļoti ceru, ka veiksies un jaunos mediķus spēsim ieinteresēt, jo Aizkrauklē tagad ir ļoti labiekārtota slimnīca, — cerīgi noskaņota Bērziņas kundze.

Fakts.

Aizkraukles slimnīcā un tās Neretas filiālē strādā 47 ārsti, 131 vidējā medicīniskā personāla darbinieks (tajā skaitā — 84 medicīnas māsas) un 67 jaunākā personāla darbinieki.