Staburags.lv ARHĪVS

Alkohola reibumā mēģina nodurt dēlu

Margarita Celmiņa

2008. gada 3. marts 08:36

1290
Alkohola reibumā mēģina nodurt dēlu

Par traģēdiju, kas norisinājās 2007. gada 7. jūnija vakarā Aizkraukles rajona Skrīveru pagasta “Labrenčos”, nu vēsta Aizkraukles rajona tiesas spriedums. Sodīta māte, kura alkohola reibumā ar nazi sadūra savu dēlu. Viņa dzīvībai draudēja briesmas, taču dēls mātei piedeva, un sieviete cietumā nenokļuva.

Apsūdzētā ir 43 gadus vecā skrīveriete Marita Tuičijeva, kuras dzīvesvieta “Labrenčos” deklarēta no 2005. gada 2. novembra. Pirms tam viņa dzīvoja Ogres rajona Madlienas pagastā.

Skrīveru pagasta padomes priekšsēdētāja Gunta Lisenko Maritu raksturo negatīvi. Dēls Andris, kuru viņa sadūra, piedzima 1988. gadā, bet māte par zēnu nerūpējās, un viņš mācījās Jumpravas speciālajā internātpamatskolā. Madlienas pagasttiesa M. Tuičijevai 2003. gadā atņēma dēla Andra aprūpes tiesības un iecēla viņam aizbildni.

Tajā pašā gadā Maritai piedzima dēls Igo, un arī par šo bērnu māte nerūpējās, bet lietoja alkoholu. Nākamajā gadā Maritai Madlienas pagasttiesa atņēma arī Igo aprūpes tiesības. Zēnu ievietoja bērnu aprūpes centrā “Teika”, bet 2005. gadā puikas  tēvs pierādīja paternitāti un deva viņam savu uzvārdu.

Nu jau Aizkraukles rajona tiesa 2006. gada 26. jūnijā Maritai Tuičijevai atņēma arī Igo aizgādības tiesības.  Lisenko kundze apliecina, ka pagasta padome informēta par to, ka Marita regulāri alkohola reibumā redzama sabiedriskās vietās, bijusi aizturēta un viņai piemērots administratīvais sods.

Kas tad notika “Labrenčos” 2007. gada 7. jūnija vakarā?

Andris Tuičijevs liecina, ka viņi ar māti todien kopīgi lietoja alkoholu, pēc brīža sākās strīds. Tā laikā māte lamāja dēlu necenzētiem vārdiem, bet puisis paņēma māti pie rokas un mēģināja nomierināt, sakot, lai viņa iet gulēt. Taču sieviete bija stiprā reibumā un nepakļāvās. Andris izgāja pagalmā un apsēdās ar muguru pret durvīm, tāpēc neredzēja, kā pa tām iznāk māte ar lielu virtuves nazi rokā. Viņš mugurā sajuta divus dūrienus un vairs nevarēja piecelties, līdz atbrauca neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde un aizveda cietušo uz Aizkraukles slimnīcu.

Ārstējošais ārsts apliecina, ka Andrim Tuičijevam nodarīti smagi miesas bojājumi — ir divas durtas brūces krūškurvja rajonā, kas ir dzīvībai bīstami ievainojumi.

Tika ierosināts kriminālprocess. Marita Tuičijeva atskurbusi savu vainu pilnībā atzina un lūdza neveikt pierādījumu pārbaudi. Viņu apcietināja  2008. gada 10. janvārī.

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā izdarītā nozieguma raksturu un radīto kaitējumu, vainīgās personību, atbildību mīkstinošos un arī pastiprinošos apstākļus.

Sieviete izdarīja smagu noziegumu. Taču atbildību mīkstina tas, ka viņa vaļsirdīgi atzina un nožēloja izdarīto. Apsūdzētās vainu toties pastiprina tas, ka noziegums izdarīts alkohola reibumā.

Tiesa ņēma vērā, ka apsūdzētā jau agrāk ir sodīta, bet sodāmība vairs nav spēkā, un nu sieviete juridiski ir nesodīta, savu vainu atzīst, izdarīto nožēlo, un cietušā veselībai  smagu seku nav bijis. Par to gan paldies jāsaka viņa ārstiem. Dēls mātei pāridarījumu piedeva, un arī tas viņas sodu mīkstināja.

Maritai Tuičijevai noteica brīvības atņemšanu nosacīti, uzdodot piedalīties probācijas programmās saskaņā ar Valsts probācijas dienesta norādījumiem. No apcietinājuma viņu atbrīvoja tiesas zālē 2008. gada 6. februārī.

***

Tāda ir epizode no mātes un dēla dzīves, kurā līdz šim valdījis alkohols. Cik tur trūka, un māte alkohola aptumšotām smadzenēm būtu atņēmusi savam bērnam dzīvību. Viņai dzīve vēl tikai pusē, vēl visu var mainīt, tikai jānotic labajam un jāizkļūst no alkohola atkarības.