Staburags.lv ARHĪVS

Tiekas lauksaimniecības statūtsabiedrību vadītāji

Indulis Burka

2008. gada 12. marts 14:51

1465
Tiekas lauksaimniecības statūtsabiedrību vadītāji

Šodien Aizkraukles pagasta viesu namā “Valteri” notika Latvijas lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas kopsapulce. Tajā sprieda par pērn paveikto un nākotnes iecerēm, lauksaimniecības attīstības tendencēm valstī.

— Latvijas lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijā apvienojušies 60 lauksaimniecības uzņēmumu — SIA, akciju sabiedrības un kooperatīvās sabiedrības, kuras nodarbojas ar graudkopību, lopkopību vai kādu citu lauksaimniecības nozari, — saka asociācijas valdes priekšsēdētājs Jūlijs Beļavnieks. — No Aizkraukles rajona asociācijā darbojas SIA “Bormaņi” un kooperatīvā sabiedrība “Ērberģe”.

Vērtējot situāciju lauksaimniecībā, Beļavnieka kungs uzsvēra, ka finansiālajā ziņā 2007. gads lauksaimniekiem bija ļoti sarežģīts. Nesamērīgi palielinājušās visu lauksaimniecībā izmantojamo resursu — minerālmēslu, degvielas, elektroenerģijas, būvmateriālu un tehnikas — cenas. Ievērojami pieaugušas arī darbaspēka izmaksas. Situāciju uzlaboja vien pieaugušās piena un graudu cenas. Savukārt joprojām maz maksā par gaļai pārdotajiem liellopiem un jaunlopiem. Jau gadiem ilgi šīs cenas ir zemākās Eiropas Savienībā. Asociācijas saimniecībās šī zemā cena radījusi 2,8 miljonus latu lielus zaudējumus. Izveidojusies neizprotama situācija — šķirnes piena teļus Latvijā nav izdevīgi audzēt un nobarot, viņus lielā daudzumā izved uz citām Eiropas Savienības valstīm, kur šis bizness ir pelnošs. Liellopu gaļas pieprasījumu samazina valsts institūciju nevēlēšanās izstrādāt vienotu receptūru un standartus plašāk izmantotajām gaļas izstrādājumu šķirnēm un prasīt to ievērošanu. Šīs sistēmas un kontroles trūkums rada iespēju desu ražošanā izmantot apšaubāmas kvalitātes un izcelsmes gaļu, kā arī dažādus aizvietotājus un surogātus.

Beļavnieka kungs pauda pārliecību, ka visbiežāk lauksaimniecības attīstību kavē ierēdņu neizdarība un neizlēmība.

Kopsapulcē piedalījās arī Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta pārstāvji, kuri atbildēja uz lauksaimnieku jautājumiem.

SIA “Bormaņi” valdes priekšsēdētājs Jānis Miezītis “Staburagam” atzina, ka kopsapulce ir ne tikai svarīgs pasākums asociācijas darbā, bet arī iespēja satikties ar kolēģiem un klātienē pārrunāt aktuālākos jautājumus, gūt pieredzi.