Staburags.lv ARHĪVS

Slimai pēdai labāk uzvelk zeķi

Margarita Celmiņa

2008. gada 12. marts 17:23

3006
Slimai pēdai labāk uzvelk zeķi

Aizkrauklē, salonā “Dīva”, klientus sākusi pieņemt sertificēta podiatrijas māsa Iveta Čirkste. Viņa ir medicīnas māsa, kura vairākus gadus strādāja Aizkraukles slimnīcā.

— Lai kļūtu par kvalificētu podiatrijas māsu, vairākus mēnešus apguvu apmācības programmu pēc Vācijas standartiem. Podiatrs ir speciālists ārstnieciskajā pēdas kopšanā un atveseļošanā. Šī medicīnas joma ir ļoti interesanta, jo kāju pēdas atklāj  cilvēka organisma vispārējo veselību. Tomēr nereti cilvēki pēdu saslimšanu slēpj, uzvelk zeķi un iet tālāk, — saka Čirkstes kundze.

— Kā var zināt, ka ar pēdu kaut kas nav kārtībā?

— Ja nav nekādu ārēju ievainojumu vai izmaiņu, tad nav jāuztraucas, taču bieži cilvēki nepievērš uzmanību, piemēram, tam, ka nags maina krāsu, kļūst biezāks un sāk pat ieaugt pirkstā vai asiņot. Tā var būt neērtu apavu vaina, mugurkaula deformācijas sekas, nepareizi griezti nagi un to mehāniskie bojājumi.

— Kādas ir pēdas galvenās problēmas, kuru dēļ jāapmeklē podiatrs?

— Piemēram, kārpas. Tās veidojas papilomas vīrusa infekcijas dēļ. Varžacis traucē staigāt un izveidojas tad, ja valkā mazus, šaurus un citādi nepiemērotus apavus. Līdz šim to izņemšanai ieteica plāksterus, taču, tos uzliekot, var apdedzināt arī ādu ap varžaci, un tad kāja var iekaist. Man ir speciāls instruments, ar kuru varžaci bez sāpēm no pēdas izceļu.

No infekcijas rodas arī sēnīšu skartie nagi. Nagu sēnīti var iegūt, valkājot humānās palīdzības veikalos pirktos lietotos apavus, baseinos, pirtīs, sporta zālēs un citās vietās, kur staigā basām kājām. Ir arī pēdu sēnītes. Nagu sēnīti jāārstē apmēram gadu, līdz slimā naga vietā izaug jauns. Jāņem vērā arī citas pacienta saslimšanas, kuras saistītas ar asinsvadiem un kuņģa — zarnu trakta problēmām. Nags, tāpat kā āda, liecina par iekšējo orgānu veselību.

— Vai ieaugušos un strutojošos nagus tagad ārstē bez to noraušanas? Kādreiz taču tā darīja?

— Šādus nagus vairs nerauj, bet ārstē, izmantojot nanokristālisko sudraba pārsēju. Tas ir antibakteriāls un likvidē strutas. Pēc tam nagus var ārstēt ar speciāliem līdzekļiem, līdz tie kļūst pilnībā veseli.

— Daudziem cilvēkiem plaisā papēži un rodas pēdas uzstaigājumi. Kā jūs tos ārstējat?

— Plaisas papēžos ārstēju ar īpašiem ārstnieciskajiem instrumentiem — dimanta urbīšiem, bet uzstaigājumus noņemu ar speciālu frēzīti vai skalpeli.