Staburags.lv ARHĪVS

Ceļgala operācija bez rindas

Margarita Celmiņa

2008. gada 12. marts 17:24

3686
Ceļgala operācija bez rindas

Aizkraukles slimnīcai piešķirtas 15 ceļu locītavu endoprotēžu, kuras apmaksā valsts.  Ārsti traumatologi Ēriks Vizulis un Jānis Dobelnieks rajonā dzīvojošajiem pacientiem nu var veikt ceļu locītavu endoprotezēšanu. Līdz šim viņi veica operācijas tikai gūžu locītavām.

Aizkraukles slimnīcā jau daudzus gadus operē gūžu locītavas, slimo locītavu nomainot ar protēzi. Pacienti jau pēc dažām dienām, nejūtot sāpes, var sākt staigāt pat bez spieķa.

Šogad Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) dod  iespēju Aizkraukles slimnīcā veikt arī ceļgalu endoprotezēšanu. Pirmās 15 protēzes slimnīcai jau piešķirtas, un aģentūra slimnīcas direktoram Ērikam Vizulim atsūtījusi arī pirmo triju pacientu vārdus un adreses. Šie pacienti reģistrēti kopējā rindā, kur operācija jāgaida pat vairākus gadus.

— Diemžēl pirmā ceļu endoprotezēšanas operācija vēl jāpagaida. Viens no trijiem pacientiem no tās atteicās, jo jūtoties labāk un iztikšot bez operācijas. Otrais vēl padomāšot, bet ar trešo vēl neesam sazinājušies, — stāsta Ēriks Vizulis.

VOAVA atsūtīs nākamo pacientu vārdus un adreses, un slimnīca operāciju piedāvās viņiem. Vizuļa kungs cer, ka slimnieki, izlasījuši informāciju “Staburagā”, paši vērsīsies Aizkraukles slimnīcā un negaidīs rindu Rīgā vai kādā citā tālākā slimnīcā.

Jānis Dobelnieks strādā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Rīgā, kur šādas operācijas veic vai ik dienu un viņam šajā jomā ir liela pieredze. Arī Aizkrauklē viņš  operē kopā ar traumatologu Ēriku Vizuli.

— Aizkraukles slimnīcas traumatoloģijas nodaļā mēs abi  šīs  operācijas veiksim  tikpat profesionāli kā Rīgā. Aizkraukles slimnīca varētu kļūt par endoprotezēšanas centru, lai vietējiem pacientiem nebūtu jāārstējas tālu no mājām. Aizkrauklē ir moderni iekārtota slimnīca ar sarežģītām operācijām nepieciešamo aparatūru, — atzīst traumatologs Jānis Dobelnieks.

Fakts.

Pagājušajā gadā Aizkraukles slimnīcā veikts 40 gūžu endoprotezēšanas operāciju.