Staburags.lv ARHĪVS

EK draud aizliegt Itālijas "mozzarella" sieru

2008. gada 27. marts 16:54

424
EK draud aizliegt Itālijas "mozzarella" sieru

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien brīdināja Itāliju, ka tā varētu sekot Āzijas valstu piemēram un aizliegt Eiropas Savienībā (ES) Itālijas "mozzarella" sieru, ja Roma nesniegs informāciju par bifeļu pienā nonākušu kancerogēnu dioksīna piesārņojumu.

"Mēs gaidīsim līdz plkst.18 (plkst.19 pēc Latvijas laika). Ja līdz tam mēs nebūsim saņēmuši atbildi, komisija apsvērs drošības pasākumus," paziņoja EK pārstāve, piebilstot, ka drošības pasākumu vidū ir siera tirdzniecības aizliegums.

"Itālijas amatpersonas trešdien atsūtīja mazliet informācijas, bet tā nebija pilnīga. Mēs trešdienas vakarā nosūtījām ļoti stingru vēstuli, pieprasot līdz ceturtdienas vakaram iesniegt pilnīgu informāciju. EK pieprasa nekavējoties no tirgus atsaukt visus piesārņotos produktus, nosaukt bifeļu fermas, kurās piesārņojuma dēļ ieviesta karantīna, sniegt informāciju par ieviestajiem kontroles pasākumiem un garantijas par preventīviem pasākumiem," pavēstīja EK pārstāve.

Itālijas lauksaimniecības ministrs Paolo de Kastro brīdi pēc EK paziņojuma apgalvoja, ka Itālija nosūtījusi visu komisijas pieprasīto informāciju.

Kā ziņots, Japāna, Dienvidkoreja un Taivāna šonedēļ apturēja itāliešu siera "mozzarella" importu un tirdzniecību, baidoties par tajā no bifeļu piena nonākušu kancerogēnu dioksīna piesārņojumu.

Šāds solis sperts pēc karantīnas izsludināšanas Itālijas Kampānijas reģiona 66 bifeļu ganāmpulkos, jo to pienā atklāts paaugstināts dioksīna daudzums.

Īstais Itālijas "mozzarella" siers tiek ražots no nepasterizēta bifeļu piena Kampānijas reģionā.

Itālijas amatpersonas trešdien sasauca krīzes tikšanos, lai apspriestos par dioksīna piesārņojuma bažu gaidāmo iespaidu uz Itālijas ekonomiku.

Itālijas lauksaimniecības ministrs Paolo de Kastro nosodīja sacelto skandālu kā "negatīvu kampaņu, kas var atstāt smagu ekonomisko un sociālo iespaidu uz visiem produktiem no Kampānijas reģiona".

Lielākā daļa Itālijas mediju aptaujāto ekspertu sacīja, ka pienā konstatētais paaugstinātais dioksīna daudzums nerada draudus cilvēku veselībai, taču "mozzarella" siera vietējie pārdošanas apjomi jau kritušies par 30%-35%.

Itālijas lielākā lauksaimnieku grupa "Coldiretti" norādīja, ka "mozzarella" siera tirdzniecības apturēšana Āzijas valstīs ir neproporcionāli radikāls pasākums.

"Problēma pastāv. Bet tā attiecas tikai uz ļoti nelielu produkcijas daudzumu, varbūt nepilnu 1%. Pārdošanā esošie produkti ir droši," sacīja "Coldiretti" pārtikas drošības menedžeris Rolando Manfredīni.

Viņš norādīja, ka "mozzarella" siera importa apturēšana kaitēs visiem Itālijā ražotajiem pārtikas produktiem.

Eksperti piesārņojumu saista ar reģiona ilgstošajām atkritumu apsaimniekošanas problēmām, kā dēļ pēdējos mēnešos daudzviet krājās nesavāktu atkritumu kalni.

Itālijas dienvidos uzsāktas pārbaudes, lai atklātu piesārņojuma avotu un apmērus.

Itālijas atkritumu problēmu saasina vietējā mafija, kas kontrolē daudzas reģiona atkritumu izgāztuves.

Eiropas Savienība (ES) jau 2001. un 2003.gadā pauda bažas par piesārņojuma nonākšanu bifeļu pienā. Toreiz EK aicināja Itāliju veikt regulāras pārbaudes.

Itālija gadā saražo 33 000 tonnu "mozzarella" siera, kam nepieciešamo pienu nodrošina 250 000 bifeļu.

80% no itāliešu "mozzarella" siera saražo Kampānijas reģionā, kas ir viena no nabadzīgākajām Itālijas teritorijām. Kampānijas reģiona sieram "Mozzarella di Bufala Campana" ir piešķita ES teritoriālās izcelsmes aizsardzības preču zīme.

Itālija eksportē aptuveni 16% no bifeļu piena "mozzarella" siera. Japāna importē 329 tonnas gadā, bet Dienvidkoreja - desmit tonnas.