Staburags.lv ARHĪVS

Ātruma pārsniegšana - ierasts pārkāpums

Indulis Burka

2008. gada 6. aprīlis 20:32

3136
Ātruma pārsniegšana - ierasts pārkāpums

Laiks kļūst arvien siltāks un arvien lielāks skaits braucēju kaut vai uz mirkli atļaujas pārsniegt atļauto braukšanas ātrumu, uzskatot, ka tas ir nebūtisks pārkāpums. Lai pārliecinātos par šībrīža situāciju, patruļbraucienā kopā ar ceļu policijas ekipāžu devās arī „Staburags".

Gandrīz katrs trešais ceļu satiksmes nelaimes gadījums nenotiktu, ja braucēji ievērotu atļauto braukšanas ātrumu un distanci. Diemžēl sabiedrībā ātruma pārsniegšanu uzskata par nebūtisku pārkāpumu. Tomēr, palielinoties braukšanas ātrumam, palielinās apstāšanās ceļš un samazinās laiks lēmuma pieņemšanai un manevrēšanai. Vienīgais, kas var glābt braucēja veselību un dzīvību, ja lielā ātrumā zudusi kontrole pār braucamo, ir drošības jostas.

 Neredz nepārtraukto līniju

 Patruļbraucienā dodamies kopā ar ceļu policijas inspektoriem Ansi Āboliņu un Oskaru Baļčūnu. Neesam paspējuši nobraukt pat kilometru, kad turpat netālu no ceļu policijas ēkas Enerģētiķu ielā patruļmašīnas radars fiksē pirmo pārkāpēju. Kādas zaļas krāsas WV Polo markas automašīna ievērojami pārsniedz šajā posmā atļautos 70 kilometrus stundā. Autovadītājai citu pārkāpumu nav, tāpēc šoreiz inspektori sievieti tikai brīdina.

 Turpinām braucienu Rīgas - Daugavpils šosejas virzienā. Āboliņa kungs stāsta, ka ciešas saistības starp siltāku laiku un ātruma pārsniegšanu tomēr nav. Bieži vien tieši sliktākos laika apstākļos daži mēģina braukt ātrāk, neņemot vērā, ka ceļš kļūst slidenāks, bremzēšanas ceļš garāks. Šie braucēji apdraud ne vien paši sevi, bet arī citus.

Esam jau gandrīz uz šosejas, kad tieši patruļmašīnas priekšā kāds Audi 100 markas automašīnas vadītājs šķērso nepārtraukto ass līniju un uzsāk pārdrošu apdzīšanu. Policijas inspektori nekavējoties ieslēdz videoierakstu un steidz pakaļ pārkāpējam. Ieslēgti speciālie gaismas un skaņas signāli un autovadītājs apstājas. Tas ir kāds taksometra vadītājs no Krāslavas. Viņš stāsta, ka steidzies uz mājām, tāpēc nolēmis braukt ātrāk. Vīrs alkoholu nav lietojos, taču, izrādās, ir ātras braukšanas cienītājs. Pārbaudot pārkāpēja datus policijas reģistros, atklājas, ka nesen viņš jau divas reizes sodīts par pārāk ātru braukšanu. Šoreiz būs jāmaksā 40 latu naudassods par nepārtrauktās ass līnijas šķērsošanu. Vīrieti soda arī ar diviem sodapunktiem.

Prasa pierādījumus

 Braucam Kokneses virzienā. Policijas inspektori stāsta, ka atsācies šosejas Rīga - Daugavpils remonts pie Kokneses. Atkal kustība atļauta tikai pa vienu joslu. To regulē ar luksoforu. Veidojas garas rindas un ir „nepacietīgie", kuri stāvošos apbrauc pa labo pusi, veidojot bīstamu situāciju pirms paša luksofora, mēģina iespraukties atpakaļ automašīnu kolonnā. Protams, redzot policijas patruļmašīnu, neviens neriskē šādi rīkoties, tāpēc policisti spriež, ka šajā situācijā lieti noderētu netrafarētās automašīnas.

 Jau gandrīz esam izbraukuši cauri Koknesei, kad radars fiksē kārtējo pārkāpēju. Kāds Audi 100 markas automašīnas vadītājs atļauto 50 kilometru vietā brauc ar ātrumu 72 kilometri stundā. Arī viņam citu pārkāpumu nav, tāpēc policisti administratīvo pārkāpumu protokolā ieraksta vārdu brīdinājums. Tomēr vīrietis pēkšņi sāk apgalvot, ka nemaz neesot pārsniedzis ātrumu. Baļčūna kungs viņu aicina videomonitorā pārliecināties, ka policisti nekļūdas: attēlā skaidri redzama gan vīrieša vadītā automašīna, gan radara fiksētais ātrums un pārkāpuma izdarīšanas laiks. Pārkāpējs paraksta protokolu un dodas atpakaļ uz savu automašīnu. Inspektori teic, ka visai bieži vadītāji apgalvo, ka neko nav pārkāpuši, un tikai pēc videoieraksta noskatīšanās saprot, ka policijas darbiniekiem taisnība.

 Nepiesprādzē bērnu

Pulkstens jau ir pusseši vakarā un automašīnu uz ceļa kļūst vairāk. Radars fiksē kārtējo braucēju, kurš atļauto 90 kilometru vietā brauc ar ātrumu 114 kilometru stundā. Visai runīgais kungs no Daugavpils arī aizbildinās ar laika trūkumu, tomēr, nekas cits neatliek, kā vien gaidīt, kamēr uzraksta administratīvā pārkāpuma protokolu. Sods - brīdinājums un viens sodapunkts.

 Iegriežamies Skrīveros. Purapuķes ielā uzmanību saista kāds mikroautobuss. Tā vadītājs uz priekšējā sēdekļa ved bērnu. Pats ir piesprādzējies, taču mazajam jāiztiek ar nepiesprādzētu bērnu sēdeklīti. Tas ir pārkāpums, jo bērns būtībā ir tikpat nepasargāts, kā bez sēdeklīša. Braucējam uzraksta administratīvā pārkāpuma protokolu un jārēķinās arī ar diviem sodapunktiem. Kad formalitātes nokārtotas, vīrietis beidzot apliek drošības jostu arī savam mazajam pasažierim un var turpināt ceļu.

 Noķer netīreli

Savukārt patruļmašīna apstājas stāvlaukumā pie Skrīveru pagasta padomes. Inspektori pārbauda vairākas automašīnas. Vadītāju dokumenti ir kārtībā. Pēkšņi stāvlaukumā iebrauc kāda ļoti netīra automašīna. Arī numurs noķēpāts ar dubļiem. Vadītājs mēģina apgriezties, bet Āboliņa kungs viņu lūdz uzkavēties. Vīrietis stāsta, ka ceļi slapji un dubļaini, tāpēc arī automašīnas numura zīme apsviesta ar dubļiem. Viņš steigšus ņem lupatu un to noslauka. Tiesa gan, dubļi ir pamatīgi piekaltuši. Vairākas dienas nav lijis. Tas nozīmē, ka braucējs tikai taisnojas. Lai citreiz neaizmirstu, ka vismaz numura zīmei jābūt salasāmai, braucējam uzraksta pārkāpuma protokolu.

 Policisti pārbauda arī lauku ceļus. Uz kāda vietējas nozīmes ceļa viņi aptur kravas automašīnu. Tās vadītājs izskatās nedaudz iereibis. Vīrietis teic, ka līdz mājām vairs neesot tālu, tāpēc izdzēris alus pudeli. Alkometrs rāda 0,3 promiles. Tas vēl ir pieļaujams. Tāpēc braucējs var turpināt ceļu.

 Patruļmašīna atgriežas Aizkrauklē. Atceļā spriežam, ka braucēji pārāk vieglprātīgi izturas pret ceļu satiksmes noteikumu prasībām. Viņi ir pārliecināti, ka neko sliktu jau nav darījuši. Ceļu satiksmes nelaimes gadījums nav izraisīts. Un tomēr, šāda braukšana ir kā staigāšana pa naža asmeni. Nelaime var notikt jebkurā mirklī.