Staburags.lv ARHĪVS

Vecmāmiņai uz veikalu ar bankas karti jāiet pašai

Indulis Burka

2008. gada 29. aprīlis 13:45

1758
Vecmāmiņai uz veikalu ar bankas karti jāiet pašai

Aizkraukles rajona kriminālpolicijas darbinieki sākuši vairākus kriminālprocesus par banku maksājumu karšu nelikumīgu izmantošanu. “Iekrituši” ir karšu īpašnieku radinieki.

Aizkraukles rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja 2. nodaļas priekšnieks Māris Čapiņš stāsta, ka visbiežāk šādu pārkāpumu izdara karšu īpašnieku radinieki.

— Piemēram, bankas karte pieder vecmāmiņai, bet viņa uz veikalu ar savu karti aizsūta mazdēlu. Veikalā konstatē, ka ar karti norēķinās cita persona, un izsauc policiju, — saka Čapiņa kungs. — Likums par šādu rīcību paredz bargu sodu — brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Šādu gadījumu nav mazums. Turklāt persona, kura norēķinās, veic vēl vienu likumpārkāpumu — vilto parakstu bankas termināla čekā. Arī par to paredzēts sods.

Izsniedzot maksājumu kartes, bankas informē, ka ikviena kartes lietotāja pienākums ir rūpīgi glabāt karti un tās datus, turēt slepenībā PIN kodu un nepieļaut tā nonākšanu citu personu rīcībā. Tātad šādos gadījumos līdzvainīgs ir ne tikai kartes lietotājs, bet arī tās īpašnieks.

Čapiņa kungs skaidro, ka gadījumos, ja vienu bankas kontu izmanto vairāki ģimenes locekļi, bankas piedāvā kontam piesaistīt vairākas norēķinu kartes ar dažādiem izmantošanas ierobežojumiem, piemēram, cik lielu naudassummu vienā reizē vai vienā dienā drīkst iztērēt. Ja šādas kartes nav, konta īpašniekam pašam jādodas iepirkties vai laikus jāizņem skaidra nauda.