Staburags.lv ARHĪVS

Vasarsvētku “uguņošana” Kokneses centrā

2008. gada 12. maijs 12:46

1969
Vasarsvētku “uguņošana” Kokneses centrā

Aizvadītajā svētdienā nervus kutinošus mirkļus piedzīvoja koknesieši — daļa pagasta centra tinās melnā dūmu mākonī, atskanēja pa skaļākam blīkšķim, un ne viens vien koknesietis satraukts steidzās dūmu virzienā lūkot kas deg. Melno dūmu cēlonis — vairākas vieglās automašīnas kas liesmoja pie kāda privātā autoservisa.

Oficiālā informācija Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) vēsta, ka 11. maija vakarā pulksten 17 saņemts izsaukums uz Kokneses pagastu, šosejas Rīga—Daugavpils 101. kilometru. Uz notikuma vietu izbrauca divas glābēju komandas no Aizkraukles.

— Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka netālu no šosejas Melioratoru ielā 2 deg trīs vieglās automašīnas, — stāsta VUGD Aizkraukles brigādes komandieris Aivars Pastars. — Tās it kā esot atvestas izjaukšanai. Iespējamos ugunsgrēka cēloņus noskaidro policija.

Notikuma aculieciniekiem, kuri kuplā pulkā vēroja notiekošo, par ugunsgrēka cēloni gan viss jau skaidrs — vainīgi esot vietējie puišeļi. Vairāki vīri redzējuši, ka no teritorijas izskrien bariņš zēnu, bet drīz pēc tam automašīnas uzliesmoja.

— Te jau viņiem kā medus maize, caurām dienām gar tām mašīnām ložņāja, — stāsta kāds notikuma aculiecinieks. — Šodien (svētdien — aut.) manīju te vairākus puišeļus, pēc tam tie auto aizdegās. Automašīnu bija vairāk, bet divus paspējām nostumt malā, arī līdzās stāvošo laivu izglābām.

Arī Pēteris Kuzma, kura teritorijā notika ugunsgrēks, apstiprināja, ka visticamāk vainīgi vietējie pusaudži, kuri automašīnas ne tikai aizdedzināja, bet pirms tam arī izdemolēja — izsita stiklus.

— Notikuma vietā viss pusaudžu nopēdots, vairāki vīri viņus arī redzēja. Turklāt abām automašīnām, kuras paspējām izglābt, pirms tam izsisti logi, — tā Pēteris Kuzma. — Varētu teritorijai aplikt žogu, taču te iemīta gājēju taciņa un žogs traucētu daudziem iedzīvotājiem nokļūt darbā.

Cietušais precizē, ka no sadegušajām automašīnām divas tiešām bija paredzētas izjaukšanai, bet trešā bija atstāta remontam. Lai noskaidrotu vainīgos, policija uzsākusi kriminālprocesu.

Šoreiz ugunsnelaime beidzās bez traģiskām sekām un lielākiem materiālajiem zaudējumiem, tomēr uztraukums iedzīvotājiem bija pamatīgs — pavisam tuvu, Melioratoru ielā 1a, ir degvielas uzpildes stacija un dūmi tās tuvumā bija manāmi pat no pāris kilometrus attālām lauku mājām. Turklāt degošajās automašīnās bija palikusi degviela, kas vairākas reizes sprāga, radot pamatīgus blīkšķus un apdraudot netālu esošās būves.