Staburags.lv ARHĪVS

Miermīlīgie un pieklājīgie — uzmanieties!

2008. gada 12. maijs 16:54

974
Miermīlīgie un pieklājīgie  — uzmanieties!

Jau sen zināms un sensāciju neizraisa tas, ka Pļaviņās Daugavas ielu vairums autobraucēju izmanto kā ātruma sacīkšu trasi ar šķēršļiem. Pilnīgi iejusties gan traucē kājāmgājēji — īpaši mazi bērni, skolēni un neveikli pensionāri.

Kā likums, jāapdzen arī traucēkļi — daži autobraucēji, kas tomēr “muļļājas” caur Pļaviņām ar atļauto ātrumu  — 50 km stundā.

Toties apdzīt un “paņemt tos dažus ielas līkumus ar simtiņu”, lai tauta redz, kā brauc īsti “džigiti” — tas ir ko vērts! Brītiņu pastāvot ielas malā, var redzēt, kā jaudīgi džipi, jaunākā izlaiduma automašīnas, pat veci, sagrabējuši pagājušā gadsimta spēkrati joņo caur Pļaviņām uz nebēdu. Uzmanieties, miermīlīgie kājāmgājēji un pieklājīgie autobraucēji, centieties “nemaisīties pa kājām”! Cita padoma nav.

Ceļu policisti skaidro, ka šiem noteikumu pārkāpējiem neko nevar padarīt. Ieraugot policistus, braucēji uzvedas kā jēriņi, līdzko vairs neuzrauga — drāž atkal uz nebēdu. Policisti taču nevarot visu diennakti dežurēt. Un, lūk, paraugieties fotogrāfijā, — bēdu stāsta uzskatāms rezultāts. Daugavas ielā 28 zemē iebetonētais sētas stabs izgāzts no zemes līdz ar visiem vārtiem... Turklāt gaišā dienas laikā. Paldies Dievam, ka tobrīd tuvumā nebija cilvēku, no tāda trieciena nelaimīgo dvēselītes būtu debesīs uzlidojušas.

Speciālisti spriež, ka vieglā automašīna stabu un vārtus izgāzusi, ietriecoties tajos ar aizmuguri. Tātad, iekams ietriekties stabā, tā brauca ar lielu ātrumu un uz ielas apmetās otrādi. Tikai “pateicoties” saņurcītai aizmugurei, bet nesabojātam motoram, vainīgajam izdevies no nelaimes gadījuma vietas aizbēgt.

Daugavas ielā tas nav vienīgais gadījums, ir cietušie, bojāgājušie, sadauzīti automobiļi un gandrīz mājas stūrī ietriecoties izgāzti žogi. Gan jau ceļu policijai tas ir zināms. Ko darīt? Gaidīt, līdz kādu bariņu cilvēku vienā rāvienā apsitīs vai kādu māju sagraus?
Valsts garantē pilsoņu un viņiem piederošās mantas drošību, neaizskaramību. Kā to īsteno? Kas salauztos vārtus remontēs? Cik ilgi, pilsētai caurbraucot, turpinās trakot autobraucēji, bet tie, kam ir vara un teikšana šo jautājumu risināšanā, nevarīgi raustīs plecus vai arī vienaldzīgi klusēs un vienā mierā snaudīs.

Nu tad jūs, nevarīgie, uzklausiet pensionāra ieteikumu. Piemēram, tepat kaimiņos, Jaunkalsnavas ciematā, arī daudzviet citur, esmu redzējis, kā galvenās ielās iebūvēti “gulošie policisti”. Vai tad Pļaviņās tas būtu liegts? Esmu pārliecināts, ka tas palīdzēs trakos braucējus kaut mazliet piebremzēt.