Vecbebros bauda jēra gaļu
Vecbebru profesionālajā vidusskolā notika seminārs par bioloģisko lauksaimniecību un kustību “Slow Food” Latvijā. Tā laikā ikviens varēja nogaršot no bioloģiskā piena ražotus sierus, kazas gaļas desas un jēra gaļas karbonādi.
Prezentē sierus
Seminārs “Slow Food” un bioloģiskā lauksaimniecība — zemes zaļā dzīvības tīkla daļa” ar Zemkopības ministrijas atbalstu notika skolās, kurās mācās topošie pavāri — Viesītes un Skrundas arodvidusskolā, kā arī Vecbebru profesionālajā vidusskolā. Tā mērķis ir popularizēt bioloģiski audzēto produktu izmantošanu kulinārijā.
Biedrības “Slow Food” valdes priekšsēdētāja un “Siera kluba” pārstāve Vanda Davidanova klātesošajiem stāstīja par kustību “Slow Food” jeb “lēno pārtiku” — produktiem, kuri audzēti pašu zemē, ievērojot sezonalitāti, un pagatavoti pēc tradicionālajām receptēm, izmantojot mūsdienīgus paņēmienus. Biedrībā “Slow Food” iesaistījušies un pareizi audzētus, veselīgus produktus piedāvā gan dabai draudzīgās saimniecības, gan nelieli ražošanas uzņēmumi. Vanda Davidanova prezentēja arī no bioloģiskā piena ražotos Krievijas, Holandes un “Trikātas Blue” sierus, ko ražo a.s. “Trikātas siers” — vienīgais uzņēmums Latvijā, kas atsevišķi iepērk bioloģiski ražoto pienu.
Degustē kazas gaļas desas
Kristiana un Matīss Vaski no Madonas rajona dalījās pieredzē kazu audzēšanā. Vasku ģimene nodarbojas ar kazkopību — ražo mīksto un kaltēto kazas sieru, sieru olīveļļā, kazas gaļas konservus, salami un mednieku desiņas. Šai nozarei pievērsušies, pateicoties kaimiņienei, kura uzstājusi, ka tik jaunai ģimenei ar bērnu noteikti nepieciešama sava piena devēja un dāvājusi tiem kazu. Piecu gadu laikā izveidojies prāvs kazu ganāmpulks. Kristiana un Matīss aicināja jauniešus nebaidīties riskēt, jo arī laukos ir iespējams īstenot pat visneprātīgākās un pārdrošākās idejas.
“Uznāca dullums”
Par pievēršanos aitkopībai stāstīja KS “Latvijas jēri” vadītājs Valdis Vanags, kurš pēc profesijas ir zobārsts, bet, kā pats saka: “Uznāca dullums un pievērsos aitkopībai.” Latvijai netipisko biznesu sācis, jo aitas šķitušas kā alternatīva zāles pļaušanai kalnainajā apvidū. Tuvākajā laikā Valdis Vanags cer paplašināt savu ganāmpulku līdz 600 aitām. Pašlaik viņš Latvijas patērētājiem piedāvā jēra gaļas kūpinājumus, vītinājumus un desas.
Semināra beigās klātesošie varēja baudīt SIA “Augstceltne” šefpavāra Jura Karlsona gatavotu jēra gaļas karbonādi, strausa gaļu un citas delikateses.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra