Staburags.lv ARHĪVS

Jāņi bez šašlika nav Jāņi!

Līga Patmalniece

2008. gada 21. jūnijs 23:06

1761
Jāņi bez šašlika nav Jāņi!

Saulgriežu svinēšana nav iedomājama bez ugunskura, siera un alus, kā arī bez tradicionālajām uzkodām — grilētām desiņām un šašlika.

“Jāņos tradicionāli vispieprasītākais ir “latviešu” nacionālais ēdiens — šašliks. Gatavojam divu veidu šašliku — citronu sulas marinādē un Rubiera marinādē. Vairāk pieprasīts ir citronu sulā marinētais,” stāsta SIA “Lejas Rozes” izpilddirektore Ināra Čeiča. “Garšīgs un ne tikai Jāņos pieprasīts ēdiens ir arī ribiņas marinādē. Iedzīvotāji, tuvojoties vasaras saulgriežu svētkiem, labprāt pērk arī dažādus grillējamos gaļas izstrādājumus — steikus, desiņas — alus, mednieku, grildesiņas. Iecienītākās ir alus un grildesiņas.”

Pirmssvētku laikā darba apjoms “Lejas Rozēs” būtiski palielinās.Strādnieces, kuras šajā svētku laikā griež dārzeņus salātiem, dienā sagriež ap 150 — 200 kilogramu. “Visa mūsu saražotā produkcija ir roku darbs,” atzīst Čeičas kundze. “Mūsdienās cilvēki kļuvuši daudz aizņemtāki, vairāk strādā un laika ekonomijas dēļ bieži pērk jau gatavu ēdienu. Izmantojam tikai Latvijā audzētas un gatavotas izejvielas. Cūkas iepērkam no audzētavas Rīgas rajona Ulbrokā, bet dārzeņus —  “Tuņķos”.” Izlaidumos tradicionāls cienasts ir dažādi salāti — rasols, gaļas, pupiņu un kūpinātas vistas salāti. Cilvēki vēl joprojām visvairāk iecienījuši rasolu.

“Ceturtdien klājām galdu Doles salā, palīdzējām radīt Līgo svētku noskaņu Augstākās tiesas darbiniekiem. Pēc saulgriežiem dosimies uz Rīgu, barosim kuplo Dziesmu svētku apmeklētāju saimi,” teic Ināras kundze.