Staburags.lv ARHĪVS

Kartupeļu talkā dodas visa ģimene

Ieva Ziediņa

2008. gada 2. jūlijs 20:02

2802
Kartupeļu talkā dodas visa ģimene

Skrīveru pagasta zemnieku saimniecībā “Eglītes” jau nedēļu pilnā sparā rok jaunos kartupeļus.

“Eglīšu” saimnieks Valdis Rūze stāsta, ka šovasar kartupeļu raža ir krietni vien zemāka kā pērn. Ilgstošā sausuma dēļ saimniecībā no hektāra šogad iegūst vien aptuveni 12 tonnu kartupeļu, uz pusi mazāk kā iepriekšējos gados. Arī rakšana sākta nedaudz vēlāk, citus gadus agrie kartupeļi bija novākti jau pirms Jāņiem. Kolorado vaboles “Eglīšu” laukos šogad gandrīz nemana — acīmredzot laika apstākļi bija nelabvēlīgi viņu attīstībai.

Ar kartupeļu audzēšanu “Eglītēs” nodarbojas kopš 1992. gada, kad izveidota saimniecība. Agrāk kartupeļu novākšanai rīkotas talkas pat 20 cilvēku skaitā, tagad šo darbu paveic ģimene vien. Kamēr saimnieks Valdis stūrē traktoru, pārējie uz kartupeļu racēja šķiro kartupeļus.

Zemnieku saimniecībā “Eglītes” sešu hektāru platībā audzē trīs agro šķirņu kartupeļus — 'Mutagēnos', 'Solistu' un 'Mollis'. Vislabāk šogad padevušies šķirnes 'Solists' kartupeļi — tie esot agrāki un bumbuļi lielāki. Pirmos kartupeļus Rūžu ģimenē cēla galdā jau jūnijā sākumā, meitas Intas vārdadienā.

“Lauksaimniecībai Latvijā pienākuši grūti laiki, to izjūtam arī savā saimniecībā. Citkārt kartupeļus audzējām pat 10 hektāru platībā, šogad iestādījām vien 6 hektāros. Vietējai produkcijai grūti “turēties pretī” no ārzemēm ievestajai — Eiropā zemniekiem ir krietni lielākas subsīdijas, līdz ar to viņu kartupeļi ir lētāki. Latvijas lauksaimniekiem subsīdijas ir niecīgas, degvielas cenas pieaug, bet minerālmēsli nu jau ir “zelta vērtē” — tonna minerālmēslu maksā Ls 500.

Vēl nākamgad kartupeļus stādīsim, tad jau redzēs, kā būs turpmāk. Varbūt lauksaimniecība būs tikai vaļasprieks un būs jāmeklē algots darbs,” prāto Valdis Rūze.