Staburags.lv ARHĪVS

Vasara uz mēles

Evita Apiņa

2008. gada 16. jūlijs 13:56

4609
Vasara uz mēles

Lai gan vasara šogad nav pārāk svelmaina, saldējumu baudīt steidz gan lieli, gan mazi. Firmai “Rozīne”, kas pārdod mājās gatavotu saldējumu, arī šovasar pircēju netrūkst.

Saldējums, ko pērkam veikalos, lielākoties ir ražots no piena pulvera, augu taukiem un siera sūkalām, kam pievienoti dažādi stabilizatori, uzlabotāji un citas ar E burtu un skaitļiem apzīmētas piedevas. Šos saldējumus var glabāt gadu pēc ražošanas.

SIA “Rozīne” gatavotais saldējums savas garšas īpašības saglabā vien aptuveni divas nedēļas, tas ir gatavots teju mājas apstākļos, un vienīgais “E” ir atrodams šokolādes saldējumā — tas pats no “Laimas” šokolādes.  Gandrīz katru dienu mājas saldējumu var nopirkt Aizkraukles tirgū,  pie kafejnīcas “Klidziņa” Skrīveros un Jūrmalā. Glāzīte saldējuma, kurā ietilpst 130 — 150 gramu produkta, maksā ap latu.

Firmas īpašniece Lelde Sotniece atklāj, ka saldējuma receptes ņemtas no 1885. gadā izdotas pavārgrāmatas, un saldējuma veidu variācijas esot neskaitāmas. “Var izmantot jebkuras ogas, augļus, variējot un meklējot interesantu garšu. Esam gatavojuši  avokado saldējumu pat ar pipariem — garšojam, salīdzinām, domājam, ko vajadzētu uzlabot,” atklāj Leldes tēvs Voldemārs Sotnieks, jo saldējuma biznesā iesaistījusies visa ģimene.

SIA “Rozīne” reģistrēts kā jaukta tipa veikals — kafejnīca, tāpēc saldējumu drīkst pārdot tikai paši. Voldemārs Sotnieks atklāj, ka nākotnē meklēs jaunas saldējuma pārdošanas iespējas un varētu iegūt arī atzīta uzņēmuma statusu.

Šobrīd pārdod 15 veidu saldējumu, varētu piedāvāt arī vairāk, bet vitrīnā trūkst vietas. Pieprasīts ir zemeņu saldējums, neparasti garšo rabarberu saldējums, bet bērnības atmiņā var ieslīgt, ēdot saldējumu ar rozīnēm, ko visvairāk pērk vecāki cilvēki. Var nogaršot arī alus, šokolādes, ķiršu, piena, aveņu vai žāvētu augļu un ruma saldējumu.

Īpašnieki stāsta, ka mājās gatavotā saldējuma garša bērniem sākumā liekoties nepierasta — visi pieraduši pie veikalos pirktā saldējuma un pie tā, ka aukstais gardums parasti savelts skaistā bumbiņā. “Tā kā šim saldējumam nav klāt nekādu stabilizatoru un uzlabotāju, tas tik labi nesasalst un no tā neiznāk glītas bumbiņas. Tas ir tāpat kā ar lētu margarīnu, ko vienmēr var viegli uzsmērēt maizei, bet sviestu nevar,” teic Voldemāra kungs.