Staburags.lv ARHĪVS

Pirmo medu ceļ galdā pirms Jāņiem

2008. gada 16. jūlijs 16:45

2152
Pirmo medu ceļ galdā pirms Jāņiem

Mazzalves pagasta “Rītupēs” saimnieki Daina un Petrs Kuģini izsvieduši un jau pārdod pirmo šīgada medu.

Kas zied, tas ir stropā

Piemājas saimniecībā “Rītupes” Kuģinu ģimene jau 15 gadu nodarbojas ar biškopību. “Agrāk audzējām arī cūkas, bet nu esam palikuši tikai pie biškopības. Mums ir 35 bišu saimes, bet nākotnē vēlētos dravu paplašināt līdz 80 saimēm. Darbs ar bitēm nav viegls — jātīra un jālabo stropi, jāiešūno rāmīši, jācilā magazīnas un jāsviež medus. Tam ir vajadzīgs liels spēks. Galvenais biškopis ir vīrs Petrs — viņš paveic visus darbus pie stropiem, es sagatavoju pārdošanai medu,” stāsta Daina Kuģina. Lai bitēm nodrošinātu nektāru un būtu labs medus ienesums, “Rītupēs” bitēm sēj ganības. Pašlaik tajās kuplo bišu amoliņš, bet drīz sāks ziedēt liepas, un tad jau galdā varēs celt maigo un gaišo liepziedu medu. Dainas kundze teic: “Kas zied apkārt, tas ir stropā!”.

No beigtajām gatavo pulveri

Pirmo pavasara ziedu medu “Rītupēs” izsvieda jau pirms Jāņiem — 21. jūnijā. “Ienesums šogad ir ļoti labs. Mums ir speciāli ierīkota medus izsviešanas telpa, ko atzinis Pārtikas un veterinārais dienests. Medu divreiz nedēļā vedam pārdot uz Rīgas tirgu — tur mums jau izveidojies pastāvīgo klientu loks. Cilvēki zina, ka mūsu medus ir dabīgs un garšīgs, no rīdziniekiem esam dzirdējuši daudz labu vārdu.  Daudzi garāmbraucēji ierodas medu pirkt arī “Rītupēs”, jo ceļmalā esam izlikuši izkārtni “Pārdod medu”.

Bites ražo ļoti daudzpusīgu un ārstniecisku produkciju — pārdodam arī propolisu, ziedputekšņus un bišu maizi, kuru vedam pārstrādāt uz Lietuvu. Ir bijuši arī gadījumi, kad tantiņas tirgū vaicā pēc beigtām bitēm — viņas no tām gatavo ārstnieciskos pulverus.”

Cukura vietā — medus

“Mūsu ģimenē medus ir liels gardums. Latviešiem, arī man, gardāks šķiet gaišais medus, bet krievi vairāk lieto griķu medu, jo tajā ir visvairāk minerālvielu.

Vīrs Petrs jau piecus gadus nelieto cukuru — viņš pārtiek lielākoties no biškopības produktiem. Lai gan vīram ir 50 gadu, apkārtējie teic, ka viņš izskatās pēc 35 gadus veca vīrieša,” medus labās īpašības slavē Dainas kundze.

Lai bites būtu mierīgākas un nedzeltu, Kuģinu ģimene iegādājās 'Buckfast' populācijas bišu mātes. Šīs bites ir miermīlīgākas, produktīvākas, ar lielāku izturību pret slimībām, viņas labāk pārziemo un retāk spieto. No bišu dzēlieniem nebaidās un medu ikdienā lieto arī dēls Kaspars (28) un meita Daiva (25).

“Visu, ko nopelnām, pārdodot medu, ieguldām biškopībā. Nevar no bitēm tikai ņemt, neko nedodot pretī. Tagad plānojam iegādāties jaunus stropus, lai lidonīšiem būtu labāki “darba apstākļi”, bet vecās kūts vietā plānojam ierīkot biškopības inventāra noliktavu,” teic Dainas kundze.