Staburags.lv ARHĪVS

Atklāj plūmju virālās bakas

Evita Apiņa

2008. gada 23. jūlijs 15:37

1168
Atklāj plūmju virālās bakas

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) speciālisti pirmo reizi Latvijā konstatējuši bīstamo augu karantīnas organismu — plūmju virālās bakas. Infekcija atklāta nelielos dārzos Balvu, Dobeles un arī Aizkraukles rajonā.

Lai novērstu infekcijas izplatīšanos, un lai tā neieviestos Latvijā, inficētos augus iznīcinās. Iznīcinās arī tos kokus, kas ir tiešā saskarē ar inficētajiem, arī tad, ja saskaras koku vainagi. Kopā visos dārzos iznīcinās ap 15 koku, veiks arī augu apstrādi pret slimību izplatības veicinātājiem — laputīm, bet iznīcināto saimniekaugu atvases apstrādās ar herbicīdu. Inficētās teritorijas ir nelielas — Balvu rajonā dārza platība ir 0,5 hektāri, bet Aizkraukles un Dobeles rajonā —  0,1 hektārs.

Inficētajām šķirnēm novēro augļu pigmentācijas zudumu un pāragru augļu nobiršanu. Augļi deformējas, veidojot iegrimušas joslas vai gredzenus, bet audi zem šiem gredzeniem kļūst sārti, gumijveida, sveķaini, un uz kauliņu virsmas novērojami gaiši gredzenveida plankumi. Tādi augļi ir nederīgi tirgum, tie ir sausi un rūgti.

Kopš šī organisma konstatēšanas Lietuvā Latvijā veic pārbaudes gan tepat izaudzētajiem, gan ievestajiem augiem, bet līdz šim infekciju mūsu valstī nekonstatēja.

Šobrīd VAAD speciālisti vīrusa pārbaudes vairs neveiks, jo paraugi infekcijas atklāšanai jāņem jūnijā, taču nākamajā sezonā pārbaužu skaitu palielinās. Simptomi uz lapām vislabāk ir novērojami pavasarī kā lapu dzīslu hloroze un hlorotiski gredzenveida plankumi.