Staburags.lv ARHĪVS

Kartupeļus apdraud lakstu puve

2008. gada 23. jūlijs 15:39

1197
Kartupeļus apdraud lakstu puve

Biežo un bagātīgo nokrišņu laikā stipri pieaudzis kartupeļu lakstu puves risks. Mitros laika apstākļos pirmie divi smidzinājumi jāveic ar kombinētajiem sistēmas un pieskares iedarbības fungicīdiem — ar smidzināšanas intervāliem no 10 līdz 14 dienām atkarībā no lakstu puvei labvēlīgiem laika apstākļiem. Kombinētie lokālas sistēmas un pieskares iedarbības fungicīdi nodrošina aizsargājošu un lokālu ārstējošu efektu 7 līdz 12 dienu, bet tos var atkārtoti lietot trīs līdz četras reizes.

Atkārtotie smidzinājumi ar pieskares iedarbības fungicīdiem veicami ik pēc 7 līdz 10 dienām, vienlaikus ar lakstu puvi tiek ierobežota arī kartupeļu lapu sausplankumainība. Ja ar kartupeļu lapgrauža vaboļu kāpuriem invadēti 8 līdz 10 procentu ceru, fungicīdiem jāpievieno insekticīds. Izsmidzinot fungicīdus, jāpievērš uzmanība nogaidīšanas laikam līdz ražas novākšanai, kas lielākajai daļai fungicīdu ir 14 līdz 20 dienu. 10 līdz 14 dienu pirms kartupeļu ražas novākšanas jānopļauj vai jāiznīcina kartupeļu laksti.

Par augu aizsardzības līdzekļu izvēli un lietošanu konsultācijas sniedz Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti, plašāku informāciju var uzzināt arī VAAD mājaslapā www.vaad.gov.lv.