Staburags.lv ARHĪVS

Kad jautrība pārtop agresijā

Indulis Burka

2008. gada 10. oktobris 17:04

9679
Kad jautrība pārtop agresijā

Aizkraukles rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas darbiniekiem, sadarbojoties ar kolēģiem no Rīgas reģiona policijas pārvaldes, 9. oktobrī aizdomās par septiņpadsmitgadīgās Annas Kurniginas slepkavību izdevās aizturēt jaunieti. Aizturētais savu vainu atzīst.

— Veicot izmeklēšanas darbības, uzzinājām, kā pagājusi Annas pēdējā dzīves diena, tā izdevās noskaidrot, kurš vainojams viņas nāvē, — saka Aizkraukles rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Aigars Zīmelis. — Bija jāaptaujā ļoti daudz jauniešu, tāpēc izmeklēšanā iesaistījām vairākus inspektorus, kuri atlika malā citas mazāk svarīgas lietas. Lielākā daļa no aptaujātajiem notikuma dienā bijuši stiprā alkohola reibumā. Iespējams, tāpēc viņu stāstītais reizēm atšķīrās, iespējams, ka viņi klusēja apzināti.

Tomēr mums izdevās noskaidrot, kas notika naktī no 29. uz 30. septembri pēc diskotēkas Aizkraukles arodvidusskolā. Ieguvām ziņas par nepilngadīgu jaunieti, kurš jau agrāk bija tiesāts par laupīšanu ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Jaunietim bija piespriesta 11 gadu brīvības atņemšana. Pēc sprieduma nolasīšanas bija jāpaiet desmit dienām, lai tas stātos spēkā. Šajā laikā spriedumu varēja pārsūdzēt vai arī jādodas uz cietumu. Jaunietis spriedumu nepārsūdzēja un ... neieradās arī soda izciešanas vietā.

Puisi meklēja policija, taču viņš izdarīja vēl vienu, daudz smagāku, noziegumu. Aizdomās turamo personu aizturēja Rīgas centrā kopā ar vairākiem jauniešiem, kurus tur aizdomās par vairākām laupīšanām galvaspilsētā.

Aizdomās turamais savu vainu atzīst. Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos. Par šādu nodarījumu draud mūža ieslodzījums vai ieslodzījums uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.  

Pamazām iezīmējas arī baisie liktenīgās nakts notikumi no 29. uz 30. septembri.

Aizkraukles arodvidusskolā bija diskotēka. Aizdomās turamais, kurš savlaik te mācījies, kopā ar citiem jauniešiem atbrauca uz Aizkraukli. Te viņš līksmoja kompānijā, kurā bija arī Anna. Lielos daudzumos tika lietots alkohols.

Izmeklēšanas interesēs policija pagaidām neatklāj, kā notikumi risinājās tālāk, taču droši zināms, ka bija strīds, pēc kura kompānija sadalījās mazākās grupās. Jauniešu saprātu nomāca alkohols, un jautrība pārtapa agresijā. Vēl nav zināmi tiesu ekspertīzes rezultāti, tāpēc nevar apgalvot, ka meitene izvarota. Iespējams, lai meitene nespētu pastāstīt par notikušo vardarbību, slepkava meiteni nežēlīgi sita. Annas līķis zālē nogulēja līdz vēlai 3. oktobra pēcpusdienai, kad to atrada nejaušs garāmgājējs...

Rodas vairāki jautājumi: Kāpēc no aizturēšanas izolatora drīkst izlaist cilvēku, kuram tikko piespriests 11 gadu cietumsods? Naivi ticēt, ka vainīgais labprātīgi ieradīsies soda izciešanas vietā. Vai tiešām Aizkraukles arodvidusskolas administrācija ir tik bezspēcīga, ka nespēj kontrolēt, kas notiek skolā rīkotajos pasākumos? Un visbeidzot — kāpēc jau otrdienas rītā neviens nesāka meklēt meiteni, kuru vēlāk atrada noslepkavotu?