Staburags.lv ARHĪVS

Daudzevā atkal kūp krāsmatas

Indulis Burka

2008. gada 20. oktobris 18:23

3629
Daudzevā atkal kūp krāsmatas

Daudzeses pagasta Daudzevā naktī no sestdienas uz svētdienu nodega koka daudzdzīvokļu māja. Bez pajumtes un iedzīves palika sešas ģimenes. Tikai laimīgas sagadīšanās dēļ šoreiz nav cilvēku upuru.

Naktī līņāja smalks lietus. 20 minūšu pēc pusnakts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Aizkraukles brigādes ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Daudzevu. Dega MRS māja nr. 549.

— Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, jau dega visa māja 280 kvadrātmetru platībā, — saka VUGD Aizkraukles brigādes komandieris Aivars Pastars. — Ēka  celta no koka, un uguns to pārņēma ļoti strauji. Izglābt būvi un iemītnieku iedzīvi vairs nebija iespējams. Varējām vien nosargāt blakusesošās koka ēkas. Iespējamais ugunsgrēka cēlonis — neuzmanīga rīcība ar uguni.

Pirmdienas rītā netālu no krāsmatām pulcējās apkārtnes iedzīvotāji un aktīvi pārsprieda notikušo. Vairākas kaimiņienes sprieda, ka ugunsgrēks noteikti sācies tādēļ, ka vienā no dzīvokļiem uzdzīvojuši nepilngadīgi jaunieši. Iedzeršanas šajā dzīvoklī notikušas regulāri. Jaunieši šaudījuši arī petardes.

— Jau labu laiku vakaros eju gulēt apģērbusies un kabatā lieku pasi, — saka viena no kaimiņu mājas iedzīvotājām. — Kas zina, kurā mirklī kāds pielaidīs mājas paksim uguni. Vēl atmiņā ugunsgrēks pagājušā gada novembrī. Tikai 100 metru no šīs vietas nodega līdzīga ēka. Toreiz sadega trīs cilvēki.  Šajā mājā “tusēja” nepilngadīgie, viņi nevienā neklausījās. Šurp nāca arī pieaugušie. Dievs vien zina, kas tur notika.  

— Tajā naktī pamodos drīz pēc pusnakts, — saka kaimiņš Jānis, — pamanīju, ka deg blakusmāja. Steidzos palīgā glābt viņu iedzīvi. Taču uguns ēku pārņēma tik ātri, ka neko daudz izglābt nepaspējām. Liesmas izplatījās no mājas vidus. Tur bija dzīvoklis, kuru droši var dēvēt par “sarkanā luktura” vietu.

Norūpējies par mājas iemītnieku likteni ir Daudzeses pagasta padomes priekšsēdētājs Guntis Ozoliņš:

—  Cilvēkiem palika tikai drēbes mugurā. Pagaidām neko daudz palīdzēt nevaram. Cilvēki zaudējuši gandrīz visu, un nu dzīve būs jāsāk no jauna. Dažu cilvēku bezatbildības dēļ nu jācieš nevainīgiem cilvēkiem. Centīsimies visus kaut kur izmitināt.

Dzīvoklis, kurā, pēc visa spriežot, sākās ugunsgrēks, pieder Inai Kosikai. Viņa pati te pastāvīgi nedzīvoja, bet dzīvokli izmantoja viņas nepilngadīgā meita. Tur bieži lietoja alkoholu. Šī dzīvokļa iemītniekus bieži apmeklēju gan es, gan pagasttiesas darbinieki, sociālie darbinieki un policija. Diemžēl ieteikumus uzdzīvi pārtraukt viņi neņēma vērā. Nu tā izraisījusi traģiskas sekas. 

Mani visvairāk uztrauc, ka likumu nepilnību dēļ izveidojusies situācija, kad jaunieši var darīt visu, kas ienāk prātā, bet pieaugušajiem nav iespēju viņus ietekmēt vai sodīt, kamēr nav noticis kas traģisks. Bieži vien pat vecāki ir bezspēcīgi, cer uz sabiedrības iejaukšanos, bet tad jau ir par vēlu. Situāciju pasliktina arī tas, ka, neskatoties uz bargajiem sodiem, veikalos nepilngadīgajiem pārdod alkoholiskos dzērienus. Arī pieaugušie bieži vien ir vainīgi — pērk alkoholu un pēc tam ar to iet “ciemos” pie nepilngadīgajiem.

Vietu, kur vīd nodegušās ēkas aprises, ar laiku nolīdzinās, un krāsmatu vietā būs zaļa zāle. Gluži kā tur, kur pirms gada liesmās izplēnēja trīs dzīvības. Taču līdzīgu māju ir daudz gan Daudzeses, gan arī citos pagastos. Cik traģēdijām vēl jānotiek, lai mainītos sabiedrības attieksme un līdzcilvēku vienaldzība?

Cilvēkiem, kuri cieta ugunsgrēkā, nepieciešama palīdzība. Tiem, kas spēj palīdzēt, jāzvana Daudzeses pagasta padomei pa tālruni 65141173.