Staburags.lv ARHĪVS

Krāpnieki pievēršas internetbankām

Indulis Burka

2009. gada 17. februāris 12:56

2260
Krāpnieki pievēršas internetbankām

Aizkraukles rajona policijas pārvaldē vērsušies vairāki cilvēki, no kuriem krāpnieki izvilinājuši internetbanku piekļuves kodus. Izmantojot cilvēku uzticēšanos, krāpnieki ieguvuši kredītus, kurus paši nemaz neplāno atmaksāt.  

— Krāpnieku shēma veidota, balstoties uz cilvēku lētticību un nezināšanu, — skaidro Aizkraukles rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja vecākais inspektors Māris Čapiņš. — Pašlaik esam sastapušies ar triju veidu shēmām. Visbiežāk pie lauku iedzīvotājiem vēršas kāds cilvēks, rada par sevi vislabvēlīgāko priekšstatu un lūdz palīdzēt noorganizēt naudas pārskaitījumu, solot par to nelielu samaksu un vislabvēlīgāko iznākumu. Skaidrojums, kāpēc neizmanto pats savu kontu, ir dažāds. Lai lauku cilvēkam nevajadzētu braukt uz pilsētu vairākkārt, krāpnieks lūdz pieslēgt internetbanku un uz laiku nodot piekļuves kodus. Tiklīdz tie iegūti, krāpnieks izmanto iespēju saņemt kredītu internetā  vai ar mobilā tālruņa īsziņas palīdzību (“Credit24”, “SMS credit”, “Open credit”, “BIG” un citi). Krāpnieks no konta noņem naudu un pazūd, bet apkrāptajam ar laiku jāatmaksā ne tikai kredīts, bet arī soda procenti, kas bieži vien daudzkārt pārsniedz paņemtā kredīta summu. Mums šobrīd ir zināmi desmit šādi apkrāpti cilvēki.
Otrajā gadījumā krāpnieks potenciālajam upurim uztic savu “bēdu stāstu”. Lūk, esot pilnībā maksātspējīgs, tikai nesaprotamu iemeslu dēļ ierakstīts kredītiestāžu “melnajā sarakstā”. Tāpēc lūdz aizdevumu noformēt uz sava vārda par nelielu atlīdzību. Apkrāptais notic un svešam cilvēkam atdod naudu. 
Ir arī tādi krāpnieki, kuri cilvēkiem piedāvā darbu. Tāpat mēģina izvilināt internetbankas piekļuves kodus, kas it kā vajadzīgi darba devējam, lai ieskaitītu algu. Taču vienlaikus potenciālajam strādāt gribētājam lūdz noformēt divu jaunu tālruņu pieslēgumus. Vienu sev, otru darba devējam, lai jebkurā laikā varētu sazināties.  “Labvēlis”, saņēmis tālruni, pazūd un steidz iegūto pieslēgumu izmantot zvanot paaugstinātas maksas tālruņiem kā arī veicot iepriekš nosauktās krāpnieciskās darbības. 
Protams, notikušajā visbiežāk vainojama cilvēku lētticība. Taču arī banku darbiniekiem vajadzētu pievērst uzmanību lauciniekiem, kuriem ir mazs priekšstats par datoru un internetu, bet ir vēlēšanās pieslēgt internetbanku. Tā, iespējams, apkrāpto cilvēku būs mazāk. Būtu labi, ja banku darbinieki painteresētos, kāpēc šis pakalpojums vajadzīgs. 
Aizkraukles rajona policijas pārvaldes darbiniekiem šodien izdevās aizturēt vienas šādas krāpnieciskās shēmas organizatoru. Viņam draud ar brīvības atņemšanu saistīts sods.