Staburags.lv ARHĪVS

Uz medībām ar “kalašņikovu”

Indulis Burka

2009. gada 24. februāris 15:59

6088
Uz medībām ar “kalašņikovu”

Ogres rajona Madlienas pagastā kādas februāra trešdienas pievakarē atskanēja kluss šāviens. Sniegā no krita mežacūka. Jau nākamajā dienā Aizkraukles rajona policijas pārvaldes darbinieki aizturēja kādu Bebru pagasta iedzīvotāju, kuru tur aizdomās par malumedībām. 

Ogres rajona policijas pārvaldes preses sekretāre Dzintra Dzene “Staburagu” informē, ka 19. februāra rītā Madlienas pagastā vietējā mednieku kolektīva mednieks pārbaudīja mežacūku barotavas. Pie vienas no tām viņš ieraudzīja rukša atliekas. Viss nepārprotami liecināja, ka te darbojušies malumednieki. Par notikušo viņš informēja policiju. Veicot operatīvas darbības, jau tajā pašā dienā noskaidrots iespējamais vainīgais.  
Aizkraukles rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Aigars Zīmelis stāsta, ka aizturēts kāds 44 gadus vecs Bebru pagasta iedzīvotājs. Veicot kratīšanu viņa dzīvesvietā, policisti atrada nelikumīgi glabātu divstobra medību bisi un automātisko triecienšauteni AKM 74, tautā sauktu par “kalašņikovu”, citas ieroču sastāvdaļas. Tāpat ap 200 patronu, lielākā daļa no tām bija paredzēta tieši “kalašņikovam”. Arī pats ierocis bija īpaši pielāgots malumedībām — tas bija aprīkots ar klusinātāju un gaismas lukturi.
Kriminālprocess ierosināts par nelikumīgām medībām. Par to draud brīvības atņemšana līdz četriem gadiem. 
Aizturētais vīrietis nav pirmo reizi “ar pīpi uz jumta”. 2006. gadā viņš nosacīti sodīts pēc Krimināllikuma 233. panta 2. daļas par šaujamieroča un šaujamieroča munīcijas, izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Par šo likumpārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. 
Šobrīd vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Policija izmeklēšanu turpina, lai noskaidrotu, kādā veidā aizdomās turamais ieguvis automātisko ieroci, kuru izmanto armija un policija.  
Sods par malumedībām un nelikumīgu ieroču glabāšanu nav vienīgais, kas draud aizdomās turētajam. Viņam būs jāatlīdzina arī valstij nodarītie zaudējumi par nelikumīgi nomedītu mežacūku — 1134 lati.