Staburags.lv ARHĪVS

Daugavas senlejā izdeg vairāk nekā 10 hektāru

Indulis Burka

2009. gada 16. aprīlis 16:49

1303
Daugavas senlejā izdeg vairāk nekā 10 hektāru

Šodien ap pulksten 14 Aizkraukles novadā, Daugavas ielejas dabas parka teritorijā, izdega vairāk nekā 10 hektāru pērnās zāles. Tas šogad ir lielākais kūlas ugunsgrēks Aizkraukles rajonā.

Laikraksta reportieri lielos dūmu mākoņus ieraudzīja braucot no Daugavas kreisā krasta. Taču Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Aizkraukles brigādē par lielo kūlas ugunsgrēku neko nezināja — neviens neesot piezvanījis. 
Kad kopā ar ugunsdzēsējiem nokļuvām notikuma vietā, atklājās, ka liesmas uzmana pāris apkārtējo māju iedzīvotāju. Viņi stāstīja, ka jau vakar pamanīti puišeļi, kuri aizdedzinājuši pērno zāli, taču liesmas paspēts nodzēst. Šodien uguns ieraudzīta, kad tā jau bija pieņēmusies spēkā. Ugunsdzēsēji ar lielām gumijas pletnēm veikli apdzēsa lielākās liesmas, kas strauji tuvojās mežiņam.
Kāpēc nav izsaukti ugunsdzēsēji, neviens tā arī nespēja paskaidrot. Cilvēki cerējuši, ka uguni izdosies apvaldīt pašiem. 
Ugunsdzēsēji pauda viedokli, ka tik pārgalvīgi rīkoties nedrīkst. Pietiek spirgtāka vēja pūsmas, lai uguns kļūtu nekontrolējama. 
“Staburags” novēroja, ka pie vienas no kūtiņām kūla bija degusi līdz ar ēkas sienu...
Šogad ugunsdzēsēji par kūlas dedzināšanu vienu cilvēku jau sodījuši. Par šādu rīcību draud naudassods no 500 latiem.