Staburags.lv ARHĪVS

Aizkrauklē paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks (papildināts viss teksts)

Indulis Burka

2009. gada 7. maijs 09:21

4418
Aizkrauklē paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks (papildināts viss teksts)

Šorīt Aizkrauklē, Spīdolas ielā 14, dzīvojamajā mājā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks — dega piecstāvu daudzdzīvokļu mājas pagrabi aptuveni 60 kvadrātmetru platībā. No ēkas evakuēja visus iedzīvotājus. Ugunsgrēks lokalizēts pulksten 8.10, bet pulksten 8.53 tas jau bija likvidēts.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Aizkraukles brigādes vada komandieris Kaspars Ļebedevs “Staburagam” notikuma vietā pastāstīja, ka izsaukums saņemts pulksten 5.44 no rīta. Notikuma vietā ieradās piecas autocisternas un autokāpnes no Aizkraukles, Pļaviņām, Jaunjelgavas un Jēkabpils.

— Kad ieradāmies, visā mājā bija pamatīgs piedūmojums, cilvēki jau stāvēja uz balkoniem. Labi, ka neviens nemēģināja nolēkt, — saka Ļebedeva kungs. — Evakuējām visus iedzīvotājus. Lielu daļu ar autokāpnēm, jo kāpņutelpās piedūmojums bija pārāk liels. Pagrabos bija tik liels karstums un liesmas, ka sāka svilt pat mūsu apģērbs. Ar autokāpņu palīdzību izglāba 14 cilvēku, vēl 75 evakuēja.

Pēc pulksten astoņiem liesmas jau pilnībā bija apdzēstas. Turpinājās vien gruzdēšana. Vēl pusdeviņos no pagrabiem plūda suta, taču dūmi vairs nebija tik kodīgi, un telpā varēja ieiet bez elpošanas aparātiem.

Daudzstāvu nama dzīvokļi ugunsgrēkā nav cietuši, taču piedūmojums ēkā bija tik liels, ka tajos ilgi saglabāsies dūmu smaka. Glābēji apsekoja pirmā stāva dzīvokļus un konstatēja, ka degošo pagrabu karstums nav sabojājis grīdas dzīvokļos.

Mājā ir 70 dzīvokļu, no tiem pieci pašvaldības. Aizkraukles pašvaldības uzņēmums SIA “Lauma A” veic aprēķinus, cik lieli ir zaudējumi. Uzņēmuma dzīvojamo māju apsaimniekošanas speciālists Ilmārs Britāns stāsta, ka liesmas sabojājušas ūdensvadu, izkusušas plastmasas caurules, un elektroinstalācija. Vienā kāpņu telpā tā sadegusi pilnībā.

— Vispirms centīsimies atjaunot ūdensapgādi un salabot elektroinstalāciju. Tad izvērtēsim, kāds remonts būs nepieciešams kāpņutelpās, kas ir ļoti piekvēpušas, — saka Britāna kungs.  

Sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu ugunsgrēka cēloni. Ugunsdzēsēji uzskata, ka iespējami divi varianti — īssavienojums elektroinstalācijā vai neuzmanīga rīcība ar uguni.

“Staburaga” aptaujātie mājas iedzīvotāji atzina, ka tādu ugunsgrēku vēl nav piedzīvojuši. Ugunsdzēsēji strādājuši profesionāli, un drīz pēc viņu atbraukšanas visi mājas iedzīvotāji jau bijuši evakuēti. Kādai sievietei, kad ugunsdzēsēji viņu jau bija nogādājuši drošībā, kļuvis slikti un viņa aizvesta uz slimnīcu. Šī sieviete ir vienīgā, kuras veselība ugunsgrēkā cieta.

Ugunsdzēsēji atzina, ka laimīgas sagadīšanās dēļ ugunsnelaime sākusies no rīta, kad liela daļa mājas iedzīvotāju jau bija pamodušies. Ja ugunsgrēks būtu sācies naktī, kad cilvēki gulēja, sekas varētu būt traģiskas.

Vairāk attēlu skatieties galerijā