Staburags.lv ARHĪVS

Vilki nokož mājlopus

Indulis Burka

2009. gada 14. maijs 18:03

1496
Vilki nokož mājlopus

Vakarnakt Zalves pagasta Sproģos vilki nokoda divus teļus. Šis ir jau otrais plēsēju uzbrukums mājlopiem šajā apkaimē nepilna mēneša laikā.

Lopu saimniece Helēna Veide “Staburagam” pastāstīja, ka teļus turējusi ārā tikai trešo dienu. 
— Laiks ir pietiekami silts un, kamēr vēl nav knišļu, turēju teļus, piesietus pie mājas ābeļdārzā, — saka Veides kundze. — Taču šorīt, atnākot uz dārzu, ieraudzīju, ka pusgadu vecais teļš guļ zemē un nekustas. Otrs, nedaudz jaunāks, bullītis bija pazudis. Devos meklēt un ieraudzīju viņu dažus desmitus metru tālāk. Skats bija briesmīgs — no teļa bija palikusi pāri tikai puse — pārējais apēsts. Pat kauli apskrubināti. Smiltīs bija redzamas lielas pēdas. Savukārt zāle bija izmīdīta un redzams, kā nelaimīgais dzīvnieks bija mēģinājis izbēgt.
Man ir slaucamas govis un trīs telītes. Viņas vēl nelaidu naktī ganībās. Bullīšus gribēju nobarot un rudenī pārdot, bet nu no peļņas nekā. To apēda vilki.  
Naktī mājās, kuru ābeļdārzā notika uzbrukums, bija kāda vecāka sieviete. Drīz pēc pusnakts viņa dzirdēja, ka dārzā žēli mauj teļi, taču domājusi, ka vainīgi ir cilvēki, tāpēc pagalmā nav gājusi, tikai iedegusi istabās gaismu. Drīz troksnis dārzā noklusis.   
Arī vietējie mednieki apliecināja, ka pēdas smiltīs liek domāt par vilku uzbrukumu. Arī klaiņojoši suņi šajā apkaimē nav manīti. Pēdējo reizi Sproģos vilki saplosījuši kādu aitu vēl padomju gados.
Sēlijas virsmežniecības medību inženieris Vitolds Rozītis informē, ka vilku medības sāksies tikai 15. jūlijā. Šobrīd pelēčiem ir saudzēšanas laiks. Vienīgā iespēja — dzīvniekus naktīs neatstāt ārpus kūts. Turklāt arī šajā gadījumā varbūt vainīgi ir suņi. 
“Staburags” jau rakstīja, ka aprīļa pēdējās dienās Neretas pagastā, iespējams, vilki nokoda divas aitas un deviņus jērus. 
Rozīša kungs stāsta, ka pagājušajā vasarā netālu no Neretas nomedīja vilceni. Iespējams, barā medī viņas pagājušajā vasarā dzimušie vilcēni. Varbūt arī, ka ieklīdis kāds vilku bars no Krievijas. Nule notikušais slaktiņš ir tikai dažus desmitus kilometru no vietas, kur nokoda aitas. Tāpēc liela iespējamība, ka to paveikuši vieni un tie paši dzīvnieki. Turklāt dienas laikā vilki spēj veikt 50 līdz 60 kilometru garus pārgājienus.