Staburags.lv ARHĪVS

Zaļais pūķis, sarkanais gailis

Līga Patmalniece

2009. gada 1. jūnijs 16:26

3138
Zaļais pūķis, sarkanais gailis

“Staburaga” redakcija saņēma vēstuli no lasītāja Iršu pagastā. Izklāstītā situācija nav vienkārša un to nedrīkst atstāt bez ievērības, jo īpaši tāpēc, ka tajā ir iesaistīts mazs bērns. 

Katram savs viedoklis
“Vēlos pastāstīt par problēmu, kuru neviens negrib risināt. Nesen Iršu pagastā notika ugunsgrēks. Par laimi, cietušo nav, bet varēja būt — bojā būtu gājusi maza meitenīte. Pagasts neko nedarīja, līdz notika nelaime. Bērna māte Zane (vārds mainīts — aut.)  regulāri lieto alkoholu, par bērnu nerūpējas, naudas pārtikai nav, bet alkoholam gan vienmēr pietiek. Nu jau izdegušajā dzīvoklī bieži nāk cietumnieki, dzērāji. Naktīs kaimiņiem nav miera.Šīs mājas kāpņutelpā skats ir vienkārši šausmīgs —  nekopta, smird pēc alkohola, cigarešu dūmiem, mētājas izsmēķi. Turklāt mājā dzīvo mazi bērni, bet pagasta vadību tas acīmredzot neuztrauc,” raksta lasītājs.
Zanei pastāvīga darba nav, kad ir iespēja, sieviete strādā sabiedriskos darbus. Laikā, kad Zanei nav darba, viņa un meitiņa pārtiek no garantētā iztikas minimuma. Ģimene jau ilgāku laiku ir Iršu pagasta bāriņtiesas redzeslokā. “Staburags” aptaujāja Iršu pagasta bāriņtiesas, bērnunama “Dzeguzīte” darbiniekus, kaimiņus. Katram par notiekošo un notikušo ir savs viedoklis.

Ugunsgrēks dzimšanas dienā
“Nelaime notika maija sākumā, Zanes meitiņas Ievas (vārds mainīts — aut.) dzimšanas dienā,” stāsta Iršu pagasta bāriņtiesas locekle Marija Vilcāne. “Meitenīte esot spēlējusies ar sērkociņiem, un tas arī izraisījis ugunsgrēku. Vairākas dienas pēc notikušā Zane negājusi ārā no mājas, jo baidījusies no kaimiņiem, kuriem ugunsgrēka dēļ appludināti un piedūmoti dzīvokļi. Tūlīt pēc ugunsgrēka Ievu ievietoja bērnunamā “Dzeguzīte.”Šī ir pirmā reize, kad Zanei atņēmām aprūpes tiesības. Zane meitiņu bērnunamā apmeklēja pat pārāk bieži, bērns uztraucās, raudāja un gribēja pie mātes, tāpēc vienojāmies, ka apciemojumi būs retāki. Sieviete vēlas meitu ātrāk atgūt, viņa to pierāda ar savām rūpēm par bērnu. Lai kā arī būtu, tomēr uzskatu, ka Zane nav slikta māte — bērns vienmēr ir tīrāapģērbā, pabarots un apkopts.” Ar pagasta atbalstu dzīvoklim ir ielikti logi, durvis. Veļu Zane drīkstēja bez maksas izmazgāt veļasmazgātavā.




Pamana tikai pēc nelaimes
Kopš 6. maija mazā Ieva mita “Dzeguzītē”. Bērns iejutās kolektīvā, labi sapratās ar vienaudžiem, meitene ir gudra, ļoti attīstīta, dzīvespriecīga. “Kad mazo ievietoja pie mums, Zane drīz atnāca ciemos. Viņa bija ļoti satraukta. Pēc dažām dienām viņa ieradās atkal, vienojāmies par apmeklējuma laiku. Esmu bijusi Zanes dzīvoklī, zinu, ka to remontē, viņa ļoti cenšas visu izdarīt pēc iespējas ātrāk, lai meitiņu varētu ņemt pie sevis. Zane atnesa mazajai drēbītes, saldumus, cienāja arī citus bērnus,” stāsta bērnunama “Dzeguzīte” sociālā pedagoģe Ina Šlesere. “Nesaprotu vienu — vai vajadzēja notikt nelaimei, lai šai ģimenei pievērstu uzmanību? Pirms ugunsgrēka nebija pat runas, ka bērns būtu jāizņem no ģimenes. Ceru, ka notikušais Zanei liks aizdomāties un saprast, ka viņa meitiņu var arī zaudēt, varbūt tas palīdzēs izvērtēt notikušo un saņemties.” “Zane nav vienīgā, kurai dzīvē nav veicies, var taču visādi gadīties. Viņa dara visu, ko var — remontē dzīvokli, interesējas par bērnu, nāk ciemos,” atzīst Sandra Goldberga, bērnunama “Dzeguzīte” sociālās aprūpes daļas vadītāja. “Pēc ugunsgrēka domājām, ka mazajai būs nepieciešama speciāla aprūpe krīzes centrā, tomēr pēc konsultācijas speciālists konstatēja, ka viss kārtībā. Drīz Ieva atgriezīsies mājās pie mātes, protams, ģimeni tagad kontrolēs un pieskatīs.”

“Plosto” nedēļu
“Staburags” iegriezās mājā, kurā dzīvo Zane. Nebija ne vēsts no piedūmotas kāpņutelpas vai izmētātiem izsmēķiem.Pēc kaimiņu teiktā, Ievas dzimšanas dienā lietots alkohols. “Zane bieži dzer, parasti tas ir dienās, kad saņem naudu, ir gadījumi, kad “plosts” ievelkas nedēļu. Protams, viņa nedzer viena, turpat kaimiņos dzīvo pudelesbrālis. Šad un tad dzirdēju, ka dzeršanas laikā viņa kliedz uz bērnu. Bāriņtiesas pārstāvji līdz šim īpašu interesi neizrādīja — ja arī atnāca, tad ļoti reti,” “Staburagam” pastāstīja Zanes kaimiņš, kurš vēlējās palikt anonīms. “Dzēra arī otrajā dienā pēc ugunsgrēka.  Dažos  mūsu mājas dzīvokļos notiek līdzīgas un vēl trakākas lietas.” 

Sērkociņi, cigaretes?

Oficiālais ugunsgrēka cēlonis ir neuzmanīga rīcība ar uguni — meitenīte spēlējās ar sērkociņiem. Ugunsgrēks, kuru dzēsa vietējie brīvprātīgie ugunsdzēsēji, sākās pulksten 18.40. Dzīvoklī bija Zane, viņas māte un Ieva. Kur bija pieaugušie, ja mazo nepamanīja? Daudz ticamāka ir versija, ko “Staburagam” atklāja anonīms informācijas avots — ugunsnelaimi izraisīja neuzmanīgi nomests izsmēķis, un pieaugušo bezatbildības dēļ līdz traģēdijai bija tikai viens solis, ērtāk šādā gadījumā vainot bērnu.