Alus no bišu maizes

Latviešu tradicionālie Līgosvētki nav iedomājami bez alus. Ir maz cilvēku, kas apguvuši alus darīšanas noslēpumus, bet vēl mazāk zina to, ka alu var pagatavot arī no medus. “Staburags” devās pie cilvēkiem, kuri katru gadu pirms Līgosvētkiem dara medalu. Vēl jo interesantāk, ka medalus darītājas ir divas kundzes, kuras strādā Vecbebru profesionālajā vidusskolā.
Medalus darīšanas tradīcijas bija zināmas jau senajiem latviešiem. Indriķa hronikā ir stāstīts, ka lībieši savās padomēs esot dzēruši medus dzērienu – medalu.
“Medalu skolā darām jau sen, Sovhoza laikos pirms Jāņiem sējām sieru un darījām medalu. Toreiz šo dzērienu vajadzēja pagatavot lielā apjomā, jo ar to cienāja, gan saimniecības darbiniekus, gan viesus,” stāsta Vecbebru profesionālās vidusskolas ēdināšanas servisa programmas skolotāj Zinaīda Bāra.
Izrādās, medalus darīšana nav nemaz tik sarežģīta. Lai to pagatavotu, ir vajadzīga bišu maize, ūdens un raugs.
“Dzērienu var pagatavot samērā neilgā laika posmā. Jāuzvāra ūdens, tad tas jāatdzesē līdz 60 grādu temperatūrai, un jāpārlej bišu maizi. Uzlejot karstāku ūdeni, zudīs visas medus un ziedputekšņu ārstnieciskās īpašības," stāsta Zinaīda Bāra. "Lai pagatavotu piecus litrus alus, nepieciešams kilograms bišu maizes un apmēram 10 — 15 gramu rauga. Dzērienu var raudzēt plastmasas vai nerūsējoša metāla traukos, šim nolūkam gan neiesaka izmantot alumīnija traukus. Es alu raudzēju apmēram 12 stundu, tad noleju, un tas ir gatavs lietošanai. Šādi pagatavotam dzērienam ir diezgan maz grādu. Medalu var raudzēt līdz pat divām nedēļām, jo ilgāk to raudzē, jo stiprāks tas būs. Tomēr ilgi turēt dzērienu arī nevajadzētu, jo tad tas pārvērtīsies etiķī. Medalum pēc garšas var pievienot apiņus, kas to padarīs rūgtāku, sladāks tas būs ja pievienos rozīnes, kaut gan dzēriens jau tā ir diezgan salds. Garšas uzlabošanai var pievienot citrona miziņas. Tomēr ar medalu, tāpat kā ar citiem alkoholiskajiem dzērieniem nevajadzētu aizrauties, jo pārmērīga tā lietošana pēc tam rada lielas galvassāpes."
"Es medalu gatavoju divas reizes gadā – pirms Jāņiem un Ziemssvētkiem,” atklāj Vecbebru profesionālās vidusskolas skolotāja Nadežda Krēsliņa.
Medalus darīšanas prasmi abas skolotājas apguvušas, vel mācoties Vecbebru sovhoztehnikumā, kur tagad ir skolotājas, un savu metodi iemāca audzēkņiem.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra