Staburags.lv ARHĪVS

Jāņos galdā ceļ trejādu sieru

Indulis Burka

2009. gada 23. jūnijs 10:37

573
Jāņos galdā ceļ trejādu sieru

Mazzalves pagasta “Zemturos” saimnieko Agrīte Kanopa. Svētkos un bieži vien arī ikdienā viņa ceļ galdā pašas sieto sieru. Mazzalvieši teic, ka tas ir viens no garšīgākajiem pagastā.

— Jāņu sieru siet man iemācīja māte. Viņas recepte ir sarežģīta un prasa daudz laika un uzmanības, — saka Agrīte Kanopa. — Vispirms jāpagatavo biezpiens, tad to karsē kopā ar pilnpienu, iegūtā masa jānokāš, jāiemīca ķimenes, jāveido ripas un jāliek zem sloga. Šis siers gatavojams ar pacietību, arī katls parasti pamatīgi piedeg un pēc tam stipri jāberž. Turklāt ne vienmēr siers iznāk pietiekami ciets. Gadījies, ka to uz maizes var smērēt kā sviestu.

Tāpēc ikdienā izmantoju daudz vienkāršāku recepti. Uzkarsētam pienam pievienoju ķimenes, ūdenī izšķīdinātu citronskābi vai etiķa esenci. Pienu mirklī “savelk”. Masu nokāš, iemīca sāli, veido ripas un ļauj atdzist. Līdzīgi rīkojas, kad gatavo sieru ar ķiplokiem. Tad iztiek bez ķimenēm, bet gatavajai masai pievieno saspiestus ķiplokus. Arī šādi gatavotie sieri ilgi paliek mīksti un ledusskapī glabājas pat vairākas nedēļas.

Šopavasar apmeklēju divus siera gatavošanai veltītus seminārus. Ieguvu daudz jauna un nu zinu, kā gatavo, piemēram, Krievijas sieru. To noteikti izmēģināšu. Nogatavināt varēs pagrabā. Tas ir pietiekami vēss. Vispirms gan būs jānopērk speciālie fermenti.

Kanopu dzimtā Jāņi vienmēr bijuši īpaši svētki.

— Abi mani vectēvi bija Jāņi, tāpat tēvs, brālis, brāļadēls. Arī vīrs ir Jānis, — smej Agrīte Kanopa. — Tik jānopin vainagi un jālīgo. Sabrauks radi, būs ugunskurs, cepsim desiņas un dziedāsim līdz rīta gaismai. Savlaik brūvējām arī alu, taču tas lāgā nepadevās. Tāpēc šogad alu pirksim veikalā. “Zemturi” ir uz pašas Latvijas—Lietuvas robežas. Reizēm var dzirdēt dziedāšanu upes pretējā krastā. Arī kaimiņi svin svētkus. Parasti tad, ja vakarā mājas pagalmā var dzirdēt lietuviešus dziedam, nākamajā dienā līs.