Staburags.lv ARHĪVS

Sunākstes pagastā atklāj nelikumīgas medības

Indulis Burka

2009. gada 22. jūlijs 12:29

19700
Sunākstes pagastā atklāj nelikumīgas medības

Vakar, 21. jūlijā, Jaunjelgavas novadā notika Valsts mežu dienesta rīkots reids, kura laikā pārbaudīja, kā mednieki ievēro medību noteikumus. Sunākstes pagastā konstatēja nelikumīgas medības — pēc dzīvnieku nomedīšanas mednieki nebija izpildījuši nomedīšanas atļaujas.

Reidā piedalījās Sēlijas virsmežniecības vecākais medību inspektors Vladimirs Prisjagins, Aizkraukles rajona policijas pārvaldes inspektors Aivars Sprukts un laikraksts “Staburags”.
Daudzesē klusums
Vispirms dodamies uz Daudzeses pagastu. Prisjagina kungam ir informācija, ka tur vairāki mednieki neievēro medību noteikumus — neatļauti lieto mākslīgās gaismas avotus, nenoraksta medību atļaujas un neievēro medību kolektīvu teritoriju robežas.  
Tomēr mežā Daudzeses pagastā valda klusums. Pārbaudām ievērojamu meža platību Viesītes upes apkaimē, taču nevienu mednieku sastapt neizdodas. Uz meža stigām un ceļiem nav arī svaigu automašīnas riepu nospiedumu, kas liecinātu par mednieku aktivitātēm. Dienā lija. Iespējams, tāpēc neviens uz medībām nav devies. Prisjagina kungs teic, ka dzīvnieki aktīvāki ir nākamajā vakarā pēc stiprāka lietus. To zina katrs pieredzējis mednieks. Sastopam vien kādu sēņotāju, kurš nelielā priežu audzītē lasa bērzlapes.
Prominenti mednieki
Dodamies tālāk uz Sunākstes pusi, tad caur Zilkalni atpakaļ uz Staburaga pagastu. Ap pulksten pusvienpadsmitiem vakarā piestājam netālu no kāda krustojuma. Tālumā dzirdamas satrauktas vīru balsis un automašīnas rūkoņa. Mirkli vēlāk viss noklust. Īsi pirms vienpadsmitiem vakarā ceļa līkumā atspīd automašīnas gaismas. Sprukta kungs dodas apturēt automašīnu. Braucējs apstājas aizdomīgi tālu no policijas inspektora. Prisjagina kungs un policijas inspektors steidz pie braucamā. Tajā visai interesents skats — blakussēdētājs cenšas izpildīt kādus, kā vēlāk izrādījās, medību dokumentus. Tomēr iesākto viņš nepabeidz, un dokumenti nonāk Prisjagina kunga rokās. Ievērības cienīgas ir arī braucēju personības. Pie Toyota Land Crusiser stūres sēž Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Voldemārs Kurtišs, viņam blakus — Aizkraukles slimnīcas ārsts Andris Leidums. Uz aizmugurējā sēdekļa pārvalkos iesaiņoti divi ieroči, bet bagāžas nodalījumā plastmasas vannās jauna mežacūka un stirnāzis. Diemžēl uz vietas mednieki izpildītus medību dokumentus — norakstītas licences — tā arī nespēj uzrādīt... Līdz ar to viņi pārkāpuši medību likuma 24. panta 1. daļas trešo punktu un medības uzskatāmas par nelikumīgām. 
Dīvainas sakritības
Uz Prisjagina kunga jautājumu, vai arī Leiduma kungs piedalījies medībās, viņš atbildēja ar dziļdomīgu “ē”, kura laikā Voldemārs Kurtišs pasteidzās apgalvot, ka medījis viens pats. Tomēr visai dīvains šķiet fakts, ka mašīnā bija divi vītņstobra ieroči. Dodoties medībās, viens mednieks divus viena veida ieročus parasti līdzi neņem. Vēlāk jau Aizkraukles rajona policijas pārvaldē Leiduma kungs policijas inspektoram Aivaram Rudzonam apgalvo, ka viņš taču nepiedalīšoties medībās, ja neesot līdzi ne mednieka apliecības, ne citu dokumentu, ne paša ieroča... 
Pārkāpums ir nopietns. Valstij nodarīts zaudējums aptuveni 2088 latu apmērā. Par šādu nodarījumu var ierosināt krimināllietu, tāpēc abus braucējus nolemj nogādāt Aizkraukles rajona policijas pārvaldē.
Pazūd aizturētie un policists
Sprukta kungs sēstas kopā ar medniekiem džipā, Prisjagina kungs seko savā dienesta automašīnā. Ceļš līkumots, tāpēc toijotas apvidnieka ugunis ātri pazūd nakts tumsā. Piebraucot pie policijas pārvaldes, atklājas, ka tur nav ne aizturēto, ne policijas inspektora. Sprukta kungu izdodas sazvanīt pa mobilo tālruni. Viņš stāsta, ka ir uz nomaļa lauku ceļa — automašīnas vadītājam Voldemāram Kurtišam palicis slikti ar veselību un viņš nespēj ceļu turpināt. Nav gan saprotams, kāpēc inspektors pieļāva, ka automašīna nogriežas no lielceļa uz nomaļā lauku ceļa, netālu pirms Seces...  
Dodamies braucējiem pretī ar policijas transportlīdzekli. Taču pēc brīža Sprukta kungs ziņo, ka pie stūres sēdies Leiduma kungs un auto izbraucis uz asfalta netālu no Daudzevas! Var tikai minēt, kāpēc bija nepieciešams braukt tik lielu līkumu pa nomaļiem lauku ceļiem. 
Uzrodas izpildīti medību dokumenti
Beidzot aizturētie nogādāti Aizkraukles rajona policijas pārvaldē. Kamēr tiek uzrakstīti nepieciešamie dokumenti, Kurtiša kungs apķēris galvu nekustīgi sēž pie galda, savukārt Leiduma kungs mēģina diskutēt ar policijas darbiniekiem, iziet no policijas pārvaldes telpām. Vēl pēc brīža viņa rokās parādās dokumenti. Viņš apgalvo, ka tie esot šīvakara medību dokumenti, kurus mednieki nav varējuši uzrādīt aizturēšanas vietā uztraukuma (!) dēļ. Taču maz ticams, ka pieredzējušos medniekus, īpaši Kurtiša kungu, spētu tik ļoti samulsināt policijas inspektors un valsts meža dienesta darbinieks, lai uztraukumā aizmirstos, kur palikuši medību dokumenti. Lielais līkums pa nomaļajiem lauku ceļiem un “veselības problēmas”, visticamāk, bija vajadzīgas, lai nepieciešamos dokumentus paspētu izpildīt tā, lai to nepamanītu policijas inspektors. 
Kurtiša kunga ieroči paliek policijas pārvaldes dežūrdaļā. Kad policija saņems dokumentus par notikumu no Valsts meža dienesta, lems par lietas tālāko virzību. 
Uzziņa
Medību likums paredz, ka nomedīšanas atļauja jāizpilda nomedīšanas vietā. Tikai pēc tam medījumu drīkst pārvietot un iekraut automašīnā. 
Fakts
Sēlijas virsmežniecībā kopš gada sākuma konstatēti astoņi medību pārkāpumi. Septiņos gadījumos vainīgie noskaidroti. Neatklāts vien palicis gadījums, kad februārī netālu no Neretas nelikumīgi nomedīts alnis. No atklātajiem gadījumiem piecos iesaistīti mednieki. Aizturēts desmit personu. Kopējais materiālais zaudējums — 4824 lati. 1728 latus par saudzēšanas laikā ar cilpu noķertu stirnu vainīgais jau samaksājis.
Smagākie pārkāpumi:
Neretas mežniecībā nelikumīgi nomedīts alnis, Jēkabpils rajona Kūku pagastā ar cilpu noķerta stirna, medības ar dzinējiem Līvānu apkaimē, kuru laikā lietoti nereģistrēti ieroči.