Staburags.lv ARHĪVS

Atkal vainīgi vilki

Indulis Burka

2009. gada 16. septembris 11:55

3322
Atkal vainīgi vilki

Naktī no 14. uz 15. septembri Neretas pagastā vilki saplosīja piecas aitas. Saimniekiem nodarīts 900 latu zaudējumus.

Kā informē Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece,  naktī ganībās atstātās aitas vilki saplosīja laikā no deviņiem vakarā līdz sešiem no rīta.
Vasaras sākumā vilki Neretas pusē jau saplosīja 11 aitu, bet Zalvē — divas teles tikai dažus desmitus metru attālumā no mājas. 
Vēl tikai pavisam nesen — naktī no 2. uz 3. septembri — Pilskalnē, ganībās, apmēram 200 metru no mājām, viens vai vairāki vilki saplosīja astoņus mēnešus vecu teli. 
Sēlijas virsmežniecības inženieris Vitolds Rozītis stāsta, ka pagājušajā vasarā netālu no Neretas nomedīja vilceni. Iespējams, barā medī viņas pagājušajā vasarā dzimušie vilcēni. Varbūt arī ieklīdis vilku bars no Krievijas. Dienas laikā vilki spēj veikt 50 līdz 60 kilometru garus pārgājienus. Saimnieku vienīgā iespēja pasargāt mājlopus ir naktīs neatstāt viņus ganībās.
Savukārt Sēlijas virsmežniecības virsmežzinis Māris Bondars stāsta, ka Neretas apkaimē rīkotas vilku medības ar piegaudošanu, taču nesekmīgi.
— Šobrīd nav sniega un nepaliek pēdas. Nav zināms, kur pelēči apmetas un viņus nevar ielenkt. Iespējams vien rīkot gaides medības pie saplosītajiem mājlopiem. Vilki parasti atgriežas, lai turpinātu plosīt laupījumu. Tomēr viņi ir uzmanīgi dzīvnieki un, sajūtot ko aizdomīgu, klajumā var neiznākt, — saka Bondara kungs. — Tiklīdz uzsnigs sniegs, viņus būtu daudz vieglāk izsekot un nomedīt.