Staburags.lv ARHĪVS

Policijā sākts kriminālprocess par SIA "Klintwood" īpašuma daļu izkrāpšanu

2009. gada 24. septembris 09:03

3448
Policijā sākts kriminālprocess par SIA "Klintwood" īpašuma daļu izkrāpšanu

Policijā saņemts iesniegums un sākts kriminālprocess par bērza izstrādājumu ražošanas uzņēmuma "Klintwood" kapitāldaļu izkrāpšanu, viltojot parakstus. Uzņēmuma ražotne atrodas Pļaviņu novada Klintaines pagastā.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūru LETA informēja, ka Aizkraukles iecirknī ir saņemts SIA "Klintwood" līdzīpašnieka iesniegums un policija sākusi izmeklēšanu. Plānots, ka to turpinās Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Ekonomikas policijas pārvalde.

Policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu pēc Krimināllikuma 177.panta 1.daļas - par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), par ko paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

LETA jau ziņoja, ka SIA "Klintwood" īpašnieku konflikts uz laiku paralizējis uzņēmuma darbu, kā vēstīja laikraksts "Dienas Bizness" (Db).

Uzņēmuma īpašnieks Igors Mašals, kuram pieder 47,5% uzņēmuma kapitāldaļu nepilnu 130 000 latu vērtībā, vērsies policijā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu par viņam piederošo kapitāldaldaļu "nozagšanu", viltojot parakstus.

"Esmu nodevis savu paraksta paraugu, un tagad eksperti to salīdzinās ar to parakstu, ar kuru attiecīgi dokumenti tika iesniegti Uzņēmumu reģistrā, jo es tos neesmu parakstījis," skaidro Mašals.

Uzņēmuma ilggadējo lielāko īpašnieku Igora Mašala un Austrijas pilsoņa Heinca Knolla domstarpības pāraugušas "karadarbībā", kā dēļ "Klintwood" darbība uz laiku ir bijusi paralizēta, turklāt daļas sadarbības partneru acīs zaudēta uzticība.

"Attiecīgos dokumentus, ka man vairs nepieder "Klintwood" 47,5% kapitāldaļu un vairs neesmu valdē, Uzņēmumu reģistrā iesniedza uz Knolla ģenerālpilnvaras pamata pilnvarota persona," stāsta Mašals. Viņš atzīst, ka par šādu situāciju uzzinājis netīšām un sākotnēji pat nav spējis tam noticēt.

To, ka nekādas kapitāldaļu īpašnieku pilnsapulces neesot bijis, apgalvo arī 5% kapitāldaļu turētājs Jānis Valerts. "Kapitāldaļu pilnsapulci var sasaukt valde, taču tā neko tādu nav darījusi," norāda Valerts, kurš ir arī valdes loceklis.

Par to, ka Mašalam nav paraksta tiesību un viņam nekas vairs uzņēmumā nepieder, viņš uzzinājis nejauši, atrodoties lidostā, pa ceļam pie uzņēmuma produkcijas pircējiem Eiropā. "Zvanīja grāmatvede un teica, ka nevar nodot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) atskaiti, jo man neesot paraksta tiesību. Sākotnēji domāju, ka noticis pārpratums, taču VID man laipni paskaidroja, ka paraksta tiesības ir tikai Knollam, kuram arī pieder 95% uzņēmuma kapitāldaļu," atceras Mašals.

Uzņēmums divas nedēļas nestrādāja, jo ne Mašalam, ne Valertam nekādu juridisku tiesību neko organizēt nebija. Uzņēmums nespēja izpildīt vairākus pasūtījumus klientiem un arī pildīt saistības ar izejvielu piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem.

Uzņēmumu reģistrs, konstatējot nepilnības iesniegtajā dokumentā par izmaiņām valdē, to atcēla un uzņēmums atsāka darbību.

Mašals laikrakstam norādījis, ka zaudējumi varētu būt pat vairāk nekā 100 000 eiro (apmēram 70 000 latu).

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra vietniece Ina Kļaviņa norāda, ka Uzņēmumu reģistrs nav izmeklēšanas iestāde. Reģistrā iesniegtie materiāli liecina, ka 11.augustā notikusi "Klintwood" dalībnieku sapulce, uz kuras pamata 27.augustā pieņemts lēmums par izmaiņām valdes sastāvā.

No valdes atbrīvots Mašals un Valerts, bet valdē iecelts Knolls. Reģistrētas arī izmaiņas uzņēmuma statūtos, kas nosaka, ka valdē turpmāk būs viens, nevis divi locekļi.

Vēlāk valsts notārs, pārbaudot visus apstākļus, lēmumu atcēlis saistībā ar pilnvarojuma problēmām. Taču, ja tiks novērstas konstatētās nepilnības, citu šķēršļu reģistrēt pieteiktās izmaiņas nav.