Staburags.lv ARHĪVS

Zagtākie sadzīves priekšmeti ir datori, fotoaparāti un video kameras

2009. gada 13. novembris 09:11

538
Zagtākie sadzīves priekšmeti ir datori, fotoaparāti un video kameras

„ERGO Latvija” AAS dati liecina, ka zagļu visvairāk iecienītākie sadzīves tehnikas priekšmeti ir portatīvie datori, digitālie fotoaparāti, videokameras un mobilie tālruņi. Uzņēmuma pieredze, ko apstiprina arī policijas dati, liecina, ka arvien biežāk par zagļu upuriem kļūst mājokļu saimnieki, kuru īpašumam ir metāla durvis, drošas slēdzenes un kuri neizmanto signalizāciju.

ERGO atzīst, šī gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar identisku laika posmu pērn, pieteikto īpašumu apdrošināšanas gadījumu skaits zādzību rezultātā ir pieaudzis par 90%, savukārt nozagto vērtību (iedzīve) apjoms ir trīskāršojies.

Zog visu, ko var aiznest

Ingrīda Ķirse, ERGO sabiedrību Baltijā valdes locekle: „Mūsu pieredze rāda, ka zagļi ir kļuvuši viltīgāki, izgudrojot metodes, kā daudz īsākā laikā tikt galā ar dzelzs durvīm un drošām slēdzenēm. Viņi ir kļuvuši drošāki, un, kā liecina ERGO dati, dažkārt tos nebiedē pat signalizācija. Viņiem ir dažas minūtes laika, tāpēc no sadzīves tehnikas viņi visbiežāk paņem gan steigā atrodamas, gan viegli aiznesamas lietas jeb tās, kuras ir viegli paslēpt somā, lai neradītu aizdomas apkārtējos – portatīvie datori, fotoaparāti, videokameras u.c. Īpašumā nozagto priekšmetu „sortimentu” nosaka tas, cik laika ir zagļa rīcībā. Tāpēc arvien svarīgāk, lai pasargātu savu mājokli un iedzīvi no zagļiem, ir aprīkot īpašumu ar vismaz divām drošības sistēmām - metāla durvīm un signalizāciju.”

„ERGO Latvija” speciālistu pieredze liecina, ka nereti zagļi izvēlas aiznest arī LCD televizorus vai datorus, neskatoties uz risku palikt nepamanītiem. Arvien biežāk tiek zagti arī lielgabarīta sadzīves priekšmeti, piemēram, plīts virsmas, cepeškrāsnis, ledusskapji un pat klavieres, kas visbiežāk ir no privātmājām. Pastāv arī gadījumi, kad bez tradicionāli zagtajām lietām aiznestas arī tādas kā radiatori, sūkņi, bērnu ratiņi, gleznas un CD mūzikas diski.

I. Ķirse: „Jāatzīmē, ka papildus sezonālām tendencēm, kad aktīvi tiek izmantota cilvēku prombūtne vasarnīcās un mazdārziņos, patlaban palielinājies to gadījumu īpatsvars, kad par zagļu mērķi kļuvuši īpašumi, kas to saimniekiem dodoties peļņā uz ārvalstīm ilglaicīgi atstāti novārtā. Tamdēļ var izveidoties situācija, kad atgriežoties mājās tiek konstatēts fakts par zādzību, kas notikusi jau pirms ilga laika. Šādā gadījumā ir ievērojami mazāk iespēju atrast vainīgo personu, atgūt personīgās mantas un iedzīvi.”
 
Iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas apdrošināt savu iedzīvi

„ERGO Latvija” statistika liecina, ka iedzīvotāji arvien biežāk papildus mājokļa apdrošināšanai izvēlas arī iedzīves jeb mantas apdrošināšanu – ar mērķi pasargāt sevi no iespējamajiem zaudējumiem, kas var rasties zādzības gadījumā. To pastiprina šobrīd tirgū pieejamie piedāvājumi papildus īpašumam apdrošināt arī iedzīvi.

I.Ķirse: „Šobrīd mājokļu saimnieki par savu iedzīvi nevar būt pilnīgi droši, neskatoties uz veiktajiem piesardzības un drošības pasākumiem. Tādēļ izvēlas apdrošināt arī iedzīvi – mantas un sadzīves priekšmetus. Liela daļa mājsaimniecību „labajos gados” iegādājušās ne mazums vērtīgu sadzīves priekšmetu, kuru zaudējums šobrīd tiktu īpaši izjusts, jo brīvu līdzekļu iedzīves atjaunošanai daudziem praktiski nav.
Kopumā tendence pastiprināti rūpēties par sava īpašuma un iedzīves drošību ir raksturīga laikam, kad būtiski pieaug zādzību skaits.”
„ERGO Latvija” piedāvā klientiem komplekso īpašumu apdrošināšanu: papildus īpašuma apdrošināšanai apdrošināt arī iedzīvi, civiltiesisko atbildību un nelaimes gadījumu apdrošināšanu.