Staburags.lv ARHĪVS

Smaidīsim un svinēsim

2009. gada 18. novembris 18:06

1606
Smaidīsim un svinēsim

Skrīveru zemkopības zinātniskā institūta darbinieki, beidzot šīgada darbus, svinēja ražas svētkus, kuros šogad “valdīja” saulespuķes.

Audzēs sparģeļus
Arī institūta direktora Alda Jansona uzvalku rotāja koša kaklasaite ar saulespuķēm. Savā uzrunā viņš uzteica šogad paveikto un centās iezīmēt nākamā gada perspektīvas, lai arī budžeta apmērs nav zināms un šogad nācās iztikt ar divreiz mazāku finansējumu kā gadu iepriekš — 300 tūkstošu latu vietā 124. Līdz ar to janvārī lielākajai daļai strādājošo nāksies doties bezalgas atvaļinājumā. Pašreiz institūtā strādā 32 darbinieki.
Negaidot tikai valdības atbalstu, šogad skrīverieši iesaistījušies vairākos projektos. Vairums no tiem  diemžēl noraidīti nepietiekama punktu skaita dēļ, bet, gadu beidzot divus tomēr izdevies pavirzīt tuvāk pozitīvam iznākumam. Viens no projektiem top sadarbībā ar Šauļu pilsētas pašvaldību Lietuvā par sparģeļu audzēšanu. Iegūtie līdzekļi nodrošinātu nepieciešamo summu tehnikas iegādei — traktoram un piekabei. Skrīverieši sparģeļus audzētu, savukārt Lietuvas partneri — pārdotu.
Jāceļ jauna ēka
Sadarbībā ar Salaspils kolēģiem mežzinātnes institūtā “Silava” Skrīveru institūts iesaistījies projektā, kuru decembra sākumā iesniegs izskatīšanai. Tas ir par — enerģētisko kultūru — ātraudzīgo kokaugu, — kārklu, apšu, — audzēšanu.
Institūta attīstības stratēģijā paredzēta arī jaunas ēkas būve. Pašreizējās telpas ekonomiski nav izdevīgas — ziemā daudz jātērē apkurei, bet zeme, uz kuras ēkas uzceltas, ir baznīcas īpašums. Apzināti potenciālie ēkas pircēji, kuri to novērtējuši ar vienu miljonu latu. Šo naudu pārdošanas gadījumā varētu ieguldīt jaunu, modernu tehnoloģiju iepirkšanai un administratīvā korpusa būvei.
Garšīgākie gurķi un garākā saulespuķe
Lai kliedētu drūmo noskaņu klausoties ne tik iepriecinošajos vārdos par institūta nākotni, direktors mudināja visus smaidīt un svinēt šīgada ražas svētkus.
Institūta darbinieki vienmēr šajā dienā rīko dažādus konkursus, noskaidrojot čaklāko saimnieci vai saimnieku. Šogad no astoņiem pretendentiem par garšīgāko marinēto gurķu gatavotāju atzina institūta darbinieces Ievas Dzenes māti. Atšķirībā no pārējiem  šiem gurķiem bija pievienoti ķiploki. Citu dalībnieku gatavoto konservu garša bagātināta ar mārrutkiem, koriandru. Svētku galdā cēla arī pašaudzētus zirņus un mājās gatavotus salātus.
Konkursā par garāko izaudzēto saulespuķi piedalījās septiņi institūta darbinieki, un visgarākā tā padevās Larisai Barvikai — 3,15 metru. Diemžēl puķes jau līdz ar pirmajām salnām nācies noņemt no lauka.